Вахдат (зала)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зала „Вахдат“
تالار وحدت
35.6996° с. ш. 51.4111° и. д.
Зала „Вахдат“
Местоположение в Иран Техеран
Местоположение Техеран, Иран
АрхитектЮджийн Афтандилиан
Изграждане1957 – 1967
Етажи7
Площ21 000 кв. м
Сайтbonyadroudaki.com
Зала „Вахдат“ в Общомедия

Зала Вахдат (на персийски: تالار وحدت‎) е комплекс за сценични изкуства, разположен в Техеран, Иран. В миналото е известна като зала Рудаки.

Зала „Вахдат“ е една от най-оборудваните и просторни зали за изпълнения на опера, балет, музика и музикален театър. Първоначално носи името „Рудаки“ – на големия ирански поет и музикант Абу Абдула Рудаки.

Строежът на подковообразната сграда започва през 1957 г. Открита е през 1967 г., като най-добрия комплекс с красив интериорен дизайн и уникално светлинно и звуково оборудване. Първоначално комплексът се е състоял от две зали, наричани зала Рудаки и Малка зала. След Ислямската революция в Иран, зала Рудаки започва да носи името „Вахдат“, а Малката зала – „Рудаки“. След Революцията, залата е домакин най-вече на театрални представления и концерти.

Общата площ на сградата, с всичките 7 етажа и мазета, е 21 000 кв. м.

Комплексът е проектиран от архитект Юджийн Афтандилиан, повлиян от Виенската държавна опера.

Основната сцена на „Вахдат“ се състои от 3 различни нива (подиуми). Залата разполага със 700 места. Зала „Вахдат“ включва приземния етаж на сградата и три балкона. Приземният етаж осигурява на публиката 4 различни входа, от които могат да влязат в залата.

„Вахдат“ е дом на Техеранския симфоничен оркестър, Техеранския оперен оркестър и Националния балет на Иран. Други трупи, ансамбли и артисти, като ирански народни танцьори например, също използват залата за своите изпълнения.

Зала „Рудаки“ включва основна зала, която се намира на третия етаж и балкон, който е разположен на четвъртия етаж. Общият ѝ капацитет е 250 души. Рудаки е домакин на различни традиционни и класически музикални изпълнения.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Roudaki Hall в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​