Вашингтон Поуст

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

„Вашингтон Поуст“ (на английски: The Washington Post) е американски вестник, излизащ ежедневно с разширено неделно издание. Основан през 1877 година, той е най-старият и най-масово разпространяваният вестник в американската столица Вашингтон с тираж около 670 хиляди броя (890 хиляди за неделното издание).

Един от най-забележителните моменти в историята на Вашингтон Поуст е, когато в началото на 1970-те, двама от репортерите на вестника, Боб Удуърд и Карл Бърнстийн, разкриват скандал с незаконно шпиониране от страна на представители на щаба на кандидата за президент и действащ към същия период президент на САЩ Ричард Никсън. Този скандал, по-късно става известен като аферата "Уотъргейт". Репортажите на вестника хвърлят светлина върху задкулисната игра по време на президентската предизборна кампания и значително допринасят за оставката на президента Никсън.

В момента е собственост на Джон Безос, собственикът на „Амазон“ и води яростна, лъжлива кампания срещу президента Тръмп, използвайки масово лъжливи новини и пускане на слухове.