Веганство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Веган, веганство или веганизъм са трите възприети в България понятия, които характеризират начин на живот, според който човек живее без да участва в експлоатацията на животни. От това следва веганите да бъдат пълни вегетарианци, които не само се хранят изключително с растителни продукти, но и не използват продукти пряко или косвено получени от използването на животни.

Веганите изключват от хранителната си диета не само месото, но и рибата, другите морски животни, яйцата и млечните продукти. Освен по отношение на храната, веганите не използват:

  • изделия от животински произход – кожа, коприна, вълна и др.;
  • пчелен мед
  • продукти с животински компоненти – желатин, глицерин и др.;
  • продукти, които са произведени чрез рафиниране с животински продукти – някои видове захар и пр.;
  • продукти, които са тествани на животни, в т.ч. козметика, тютюн и пр.
  • не подкрепят използването на животни за лов или забавление – циркове, зоопаркове и пр.

История на веганизма[редактиране | редактиране на кода]

Автор на думата „веган“ е британецът Доналд Уотсън, който я образува от английската дума vegetarian, използвайки началото и края на думата. Тази дума започва да се използва официално със създаването на Веган общество/дружество (Vegan Society) на 1 ноември 1944 г. в Лондон, учредител на което е самият Доналд Уотсън. Основателят на движението става вегетарианец на 14-годишна възраст, на 30 години става веган и доживява до 95-годишна възраст. Умира през 2005 г.

През 1950 Веган обществото дефинира целите на организацията, както и значението на думата веганизъм: „Цел на Обществото трябва да бъде краят на експлоатацията на животни от човек“; и „Думата веганизъм трябва да означава доктрина, според която човек да живее без да експлоатира животни.

Веганството, наред с вегетарианството, става популярен начин на живот най-вече в Западна Европа и Америка, където през последните десетилетия на 20 век се открити вегански заведения, ресторанти, пекарни и др., а в Интернет – он-лайн магазини, специализирани за вегански храни.

През десетте години на 21-ви век веганизма набира все повече популярност благодарение на социалните мрежи.

Веганство в България[редактиране | редактиране на кода]

На 8 май 2016 г. по бул.„ВитошаНикола Донев организира протест „Месото е убийство!“. Протестът включва скандален пърформанс с 20 човека опаковани в тарелки като пилета с надпис свободно отглеждано месо, цена, баркод и годност. Едно момиче е провесено на чеверме, а друго е сготвено в гигантска чиния с огромни нож и вилица. Протестът е скандален, заради което се отразява от всички национални медии на живо. Отразен е и от една международна медия (Ruptly TV), понеже в него участват активисти от над 15 държави. В началото на 2017 г. Никола Донев създава НПО „Български вегански съюз“ с цел популяризиране на веганизма в България. Правят се деммонстрации в София – Пешеходната част на бул. Витоша, НДК, подлеза на Софийски университет, Парламента, МЗХ, до Съдебната Палата и др. През юли 2017 г. се провежда акция и в центъра на град Провдив. През август 2017 г. Български вегански съюз поставя серия от билбордове, мегабордове и метробордове в страната; дава първата си пресконференция в БТА; организира лекции, семинари и др. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]