Велика Неделя (замък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Замък Велика Неделя
VelikaNedelja2.jpg
Замъкът по време на реставрацията след 1989 г.
Информация
Страна Флаг на Словения Словения
Териториална единица Подравска област
Местоположение община Ормож
Архитектурен стил Романика
Време на основаване Развито
Средновековие
Строителство след XIII век
Съвременен статут Архив и музей
Съвременно състояние Реставриран
Tевтонски замъци

Велика Неделя (на словенски: Velika Nedelja, на немски: Großsonntag) е замък с църква в североизточната част на Словения, разположен в историческия район Щирия.

Разположен до плавателната река Драва и близо до плодородното Птуйско по̀ле, районът на Велика Неделя е обитаван от каменната ера, за което говорят и археологически находки. Още от времето на Римската империя през района преминава Кехлибарения път и търговията с Панония, а скоро на територията между реките Мура и Драва се заселват славянски родове. Въпреки това до началото на тринадесети век територията между Мура и Драва е слабо населена и е наричана Terra nullius, Ничия земя. Това е гранична територия между Германската империя, Унгарското кралство и архиепископите на Залцбург.

Историята на Велика Неделя е тясно свързана с пристигането на Тевтонския орден през 1237. Тогава император Фридрих II призовава тевтонските монаси-войни да защитят района от домогвания на унгарския крал. Германци и унгарци се сблъскват в полята около Драва по време на Страстната седмица, може би на Велика Неделя, като тевтонските рицари печелят победата и областта. Фридрих II позволява на ордена да установи комендантства в Австрия, Щирия и Крайна, където да събира митнически такси, да упражнява права на съдебен орган и да защитава реда. Тевтонците остават във Велика Неделя до секуларизацията на ордена през XVI век.

Интересни исторически събития от по-новата история на Велика Неделя са рекордната градушка през май 1887 и наводнението през ноември 1926, повредило железопътната линия. През 1928 по време на полет до Северния полюс ниско над Велика Неделя преминава дирижабъла на италианския строител и изследовател Умберто Нобиле. А през септември 1937 в навечерието на Втората световна война Велика Неделя официално отпразнува 700-годишнината от своето съществуване и пристигането на Тевтонския орден на тази територия.