Великият лов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Великият лов
The Great Hunt
АвторРобърт Джордан
Първо издание1990 г.
САЩ
Оригинален езиканглийски
Жанрфентъзи
Видроман
ПоредицаКолелото на времето
ПредходнаОкото на света
СледващаПрероденият Дракон

Великият лов (на английски: The Great Hunt) е втората книга от фентъзи поредицата „Колелото на времето“ от американския писател Робърт Джордан. Публикувана е от Tor Books на 15 ноември 1990 г. Състои се от пролог и 50 глави.

Историята включва младите герои Ранд ал-Тор, Мат Каутон и Перин Айбара, които се присъединяват към шиенарски военен отряд, който има за задача да върне Рога на Валийр. По същото време Егвийн ал-Вийр, Нинив ал-Мийра и Елейн Траканд отиват в Бялата кула в Тар Валон да се учат от Айез Седай. Освен това западният бряг е нападнат от странна армия.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Пролог[редактиране | редактиране на кода]

Баал-замон се появява на среща на Мраколюбци, за да планира нещата за завръщането на Шайтан. Освен Отстъпника и Мраколюбците на срещата присъстват и две Айез Седай, за едната от които знаем, че е Лиандрин. Прологът показва колко се е увеличило влиянието на Баал-замон, дори на места, за които главните герои вярват, че са безопасни.

Ловът започва[редактиране | редактиране на кода]

След събитията от Окото на света героите си почиват в шиенарската крепост Фал Дара, където на посещение идва Амирлинския трон, Сюан Санче. Тя започва да крои планове с Айез Седай Моарейн Дамодред и Верин. Среща се с Ранд ал-Тор и му казва, че е Прероденият Дракон, което той отрича. Състоянието на Мат се влошава от близостта му с покварената кама. Междувременно Ран продължава да се учи на меча от Лан. Мраколюбецът Падан Фейн е затворен в тъмницата на крепостта, но създания на Тъмния нападат града, за да го освободят, като открадват и Рога на Валийр и камата, от която Мат все още се нуждае, преди окончателното му Изцеляване. Ранд, Перин и Мат се присъединяват към отряда, изпратен да върне откраднатото. Шиенарския лорд Ингтар води батальона, който включва и опитния преследвач Хюрин. Нинив и Егвийн пътуват към Тар Валон с Моарейн, за да бъдат обучавани от Айез Седай. Елейн Траканд от Андор и ясновидката Мин вече са пристигнали. Поради големия си потенциал Нинив веднага е издигната в Посветена — ранг под този на Айез Седай, но по-висш от този на новачката. Ранд, Лоиал и Хюрин са разделени от шиенарските войници и пренесени в алтернативен свят чрез Портален камък. Светът е подобен на техния, но земята изглежда опустошена и изоставена. Ранд подозира, че е активирал камъка чрез несъзнателно преливане на сайдин, макар че Егвийн сънува, че за това е отговорна мистериозна жена. Изобщо усилията на Ранд да приеме способността си за преливане е основна тема в романа. Той се среща с Баал-замон в Тел'айеран'риод и по време на двубоя им в дланта му е прогорена чапла. По-късно те намират нов Портален камък с помощта на мистериозна жена на име Селийн. Ранд успява да използва камъка и да върне групата в техния си свят, при това с голямо предимство и пред Фейн, и пред Ингтар. Изчаквайки Мраколюбците да се приближат, те успяват да се промъкнат в лагера им и да си върнат камата и Рога. Не успявайки да си обясни изчезването на Ранд, отрядът на Ингтар продължава да следи Падан Фейн с помощта на Перин. Той се преструва, че, както Хюрин, надушва миризмата на злото, но истината е, че използва усилените си сетива и връзката си с вълците. Групата на Ранд пристига в Кайриен и Селийн ги напуска без предупреждение. С пристигането си Ранд открива стария веселчун Том Мерилин, когото мисли за мъртъв след срещата му с мърдраала в Бели мост. Тролоци нападат Ранд и Лоиал, които, в опита си да избягат, разрушават Съборната палата на Илюминаторите, потайна гилдия, притежаваща познанието за изработка на фойерверки. Рогът и камата отново са изгубени.

Към Томанска глава[редактиране | редактиране на кода]

С помощта на Перин отрядът на лорд Ингтар успява да намери Ранд в Кайриен. Заедно научават, че Рогът е бил отнесен към Томанска глава, в пристанищния град Фалме. Надявайки се да стигне бързо там, Ранд опитва да преведе групата през Портален камък. Макар и да успява, поради частично разрушение на камъка, те всъщност губят време. Оттук нататък действието се развива на другия край на континента, където завоевателите Сеанчан и техните странни зверове са окупирали Фалме. В Бялата кула, Лиандрин казва на Егвийн, Нинив, Елейн и Мин, че Ранд и приятелите му са в опасност. Те пътуват с нея до Томанска глава през Пътищата. Когато пристигат, Мин е пленена от Сеанчан, а Егвийн е окаишена с ай-дам, приспособление, което сеанчанците използват, за да контролират преливащи жени. Нинив и Елейн успяват да избягат. При Фалме Ранд, Ингтар и останалите образуват малък отряд, който да вземе обратно камата и Рога на Валийр, който се състои от самите тях, Хюрин, Перин и прогресивно разболяващия се Мат. Ранд се промъква в сградата, където държат Рога, и убива Върховния лорд Турак, майстор на меча от Сеанчан, преди да избяга с Рога и камата. Ингтар признава, че е Мраколюбец и е отговорен за пропускането на тролоците по време на изненадващата атака над Фал Дара, но след това изкупва греховете си, биейки се за успеха на Ранд. По същото време Елейн и Нинив спасяват Егвийн от нашийника и опитват да напуснат града. Белите плащове избират точно този момент да атакуват, като така героите се озовават в капан между Сеанчан и Чедата на Светлината. Изпълнен с отчаяние, Мат надува Рога на Валийр, призовавайки на помощ мъртви герои, водени от Артур Ястребовото крило. Сеанчанците с лекота надвиват Чедата, но след това са победени от възкресените герои и са принудени да се качат на корабите си и да отплават обратно. Накрая Ранд се дуелира с Баал-замон и техните лица се появяват в небето, привличайки вниманието на всички. Ранд е неспособен да пробие защитата на Баал-замон и се разтваря в последния боен похват, научен от Лан. Баал-замон го удря, но Ранд го пронизва с убийствен контраудар. Въпреки това той е сериозно ранен. Появява се отново Селийн, която се оказва мощна Айез Седай: Ланфеар, една от Отстъпниците.