Велислава Петрова (микробиоложка)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Велислава Петрова.

Велислава Петрова
българска микробиоложка
Родена
юни 1990 г.
Научна дейност
Областвирусология

Велислава Петрова е българска микробиоложка, доктор по вирусология (2017), бивш заместник-министър на външните работи на България, от 7 януари 2022 г. до 13 юни 2023 г.

Доктор Петрова е родена в град Сандански през юни 1990 г.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Завършва средното си образование в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“ (2009) в София. Висше образование следва във Великобритания, където завършва със степен бакалавър по специалността „Микробиология с година в индустрията“ в Бристолския университет (2013).

Продължава с докторантура в Кеймбриджкия университет, където получава пълна стипендия от Сангер Институт – най-големия център за геномни изследвания в Европа. По време на докторантурата си патентова нов метод за генетичен анализ на имунната система, с който отрива как вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия.[1] Нейното откритие е включено в 100-те най-влиятелни научни трудове за 2019 г. и е отразено в редица международни медии (BBC,[2] Financial Times,[3] Forbes,[4] Time Magazine[5]).

Професионално развитие[редактиране | редактиране на кода]

Петрова печели стипендията на ректора на Университета в Кеймбридж за млади лидери в сферата на устойчивото развитие и глобалното здраве. Включва се в екип от научни експерти от Кеймбридж, който разработва нови стратегии за бързо откриване на епидемични огнища в отдалечени региони в Африка. Екипът изгражда мобилни лаборатории, поддържани от слънчева енергия, и провежда мисия в Сиера Леоне по време на епидемия от жълта треска през 2019 г.

Петрова е работила като консултант за Коалицията за иновации за епидемична готовност в Осло върху стратегии за контрол на векторно-предавани инфекции. Като член на екипа по иновации в Агенцията за ХИВ/СПИН на ООН работи върху здравни иновации, свързани с дигитализация и изкуствен интелект.

От края на 2020 г. Петрова е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации, където работи по стратегии за инвестиция във ваксини за патогени с епидемичен потенциал.

Участва в редица научни конференции в сферата на имунологията и прави TEDx презентация,[6] фокусирана върху бъдещето на геномните изследвания и персонализираната медицина. През 2020 г. е лектор на Софийския фестивал на науката, където изнася лекция за бъдещето на медицината и ролята на технологиите в нея.

Била е консултант на Организацията на обединените нации и редица други международни организации в сферата на здравното законодателство и иновациите. Тя е и водещ експерт в проект на Световната банка за оценка на риска от инфекциозни болести в България, възложен от Министерството на вътрешните работи, по Националната програма за намаляване на риска от бедствия (2021 – 2025).

От август 2020 до юни 2021 г. е експерт по оценка на риска от бедствия към Групата на Световната банка.[7]

През 2021 г. е избрана за финалист в конкурса „Най-изявените млади личности“[8] и представлява България в категорията „Иновации в медицината“ на световния финал в Южна Африка.

Научна работа[редактиране | редактиране на кода]

По време на стажа си в Сангер Институт работи над методи за секвениране на РНК вируси в ситуация на епидемична опасност. Член е на екипа, анализирал еволюцията на МЕРС коронавирус след епидемия в Саудитска Арабия през 2012 г.[9]

Докторантурата ѝ е фокусирана върху имунната генетика и характеризирането на имунния отговор при ваксини и инфекции. Тя разработва нов метод за секвениране на имуноглобулиновите гени в Б имунните клетки, който впоследствиe патентова. Този метод е в основата на научното ѝ откритие за механизмите на имунна амнезия, предизвикани от морбили вирус, при хора, които не се ваксинират.[10]

След докторантурата си Петрова използва подобна методология за изследване на имунния отговор при авотимунни заболявания, анализирайки индивидуални имунни клетки от пациенти с Болестта на Крон и улцерозен колит.

В политиката[редактиране | редактиране на кода]

Д-р Петрова е предложена от ПП „Има такъв народ“ за:

  • министър на здравеопазването – на 12 юли 2021 г.[11]
  • министър на образованието, науката и иновациите – на 3 август 2021 г.[12]

Велислава Петрова е назначена за заместник-министър на външните работи от 7 януари 2022 г.[7]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Димитрова, Йовка. Велислава Петрова, която откри как шарката изтрива имунитета // Свободна Европа. 2019-11-11. Посетен на 2023-08-09.
  2. Gallagher. Measles makes body 'forget' how to fight infection
  3. Cookson. Childhood measles has lasting effects, study shows
  4. Forster. Measles Cripples Immune System For Years After Infection
  5. Ducharme. Measles Makes Your Immune System Forget How to Fight Other Diseases
  6. How Much Are Your Genes Worth? | Velislava Petrova | TEDxLancasterU
  7. а б Велислава Петрова е назначена за заместник-министър на външните работи – съобщение в сайта на МВнР, 07.01.2022 г.
  8. Вижте кои са най-изявените млади личности на България за 2021
  9. Cotten, M. Full-genome deep sequencing and phylogenetic analysis of novel human betacoronavirus
  10. Petrova, VN. Incomplete genetic reconstitution of B cell pools contributes to prolonged immunosuppression after measles
  11. „Д-р Велислава Петрова е предложението на „Има такъв народ“ за министър на здравеопазването“, Гергана Караилиева, framar.bg, 12.07.2021 г.
  12. Велислава Петрова е предложена за министър на образованието, bnr.bg, 03.08..2021 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Велислава Петрова – кратка биографична справка в сайта на Министерството на външните работи