Велислав Минеков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Велислав Минеков
български скулптор
Роден
Велислав Величков Минеков
27 март 1959 г. (65 г.)

Учил вНационална художествена академия
Семейство
БащаВеличко Минеков
СъпругаАна Вълчанова
Деца1 (Велян)
Други родниниРангел Вълчанов (зет)

Велислав Величков Минеков е български скулптор, председател на Комитета за култура на СБХ, син на Величко Минеков (1928-2022), зет на Рангел Вълчанов (1928-2013) и съпруг на актрисата Ани Вълчанова (1966-), професор. Има един син.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Велислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА).

Завършва образованието си в Националната художествена академия и специализира в Хамбург, Германия.

Преподавател е по скулптура, металодизайн, художествено метолеене, художествено каменоделие и реставрация в България, Германия, Турция и ОАЕ.

Представен е с монументални и кавалетни творби в България, САЩ, Германия, Русия, Украйна, Корея, Испания, Италия, Люксембург, Холандия, Дания, Швеция, Швейцария, Сингапур, Китай, Мароко, Ливан, Босна, Сърбия, Бразилия и Обединените арабски емирства. Награждаван е като участник в множество международни симпозиуми, конкурси и изложби.

Член е на творчески съюзи в Европа и организации, подпомагащи закрилата на културното наследство.

Проф. Минеков е граждански активист. Участва в инициативи за промяна на закони в областта на културата, музейното дело, правния статут на колекционерите и авторските права.

Бил е служебен министър на културата в три правителства. Двете на Стефан Янев през 2021 г. и това на Гълъб Донев през 2022 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]