Велковци (област Габрово)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Велковци.

Велковци
Общи данни
Население 99 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище  – [1]
Надм. височина 524 m
Пощ. код 5343
Тел. код 06717
МПС код ЕВ
ЕКАТТЕ 10536
Администрация
Държава България
Област Габрово
Община
   - кмет
Габрово
Таня Христова
(ГЕРБ)

Велковци е село в Северна България. То се намира в община Габрово, област Габрово.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Велковци се намира в планински район.

Природата е изключително красива и живописна, съчетаваща кристалния въздух, спиращите дъха панорами и неповторимостта на предбалкана.

Тъй като селото се намира на най-високата част на плато, при ясно време от него се виждат върховете на Централна Стара планина – Триглав, Ботев, Бузлуджа, Шипка.

История[редактиране | редактиране на кода]

Село Велковци е възникнало в началото на 18 век. Първия преселник е някой си чобан Велко, който се е заселил на това място, бягайки от безчинствата на турците в равнината, най-вероятно от Търновско. На него е кръстено селото. Той е бил овчар.

Селото има богата история. Още по римско време в близост е минавал пътя през Балкана на юг и оттам за Константинопол. Този път е бил от важно стратегическо значение. През турско време по него са минавали конвоите с даници, събирани в северните райони на империята и оттам за Цариград. Не са рядкост историите за нападения над тези конвои и заравяне на откраднатото в близките местности – понастоящем предмет на опити за откриването им от иманяри. Местностите Владиковец / от някой владика, начело на дружина, нападнала такъв конвой /, Срядора / от „среда“ между две други местности / и някои други са свързани с тези събития.

В землището на селото има много архиологически останки, като парчета от керемиди и други предмети. Открита е и голяма тракийска гробница, вероятно на някой велможа, която впоследствие е ограбена и занемарена.

Селото е разпръснато на няколко махали – Въльовци / най-старата махала на селото /, Огнени / името произлиза от жена на име Огняна – първата заселница там и създателка на рода Огнянови /, Вражили, Будури / от будур – нисък, заради ниския ръст на първите заселници там /.


Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Цоки Иванов Цокев – активен читалищен деец
  • Проф. Стефан Марков Цанков – род. 1912 г., поч. 1995 г., дългогодишен преподавател в УНСС / преди ВИНС „Карл Маркс“ /
  • Кольо Марков – род. 1931 г., поч. 1996 г. учител и известен краевед, написал книгата „Историята на село Велковци“.
  • Симеон Димитров Симеонов – род. 1931 г., икономист, понастоящем пенсионер, който е живата история на селото. Съхранил е и помни много събития, случки и хора, свързани със селото, отдавна забравени от местните хора. Племенник е на проф. Стефан Марков Цанков по майчина линия.
  • Иван Иванов (1918 – ?), български политик от БКП


Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Велковци е разположено в землището на село Лесичарка

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]