Велкро (компания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Velcro Companies е частна компания, основана от швейцарския електроинженер Жорж дьо Местрал през 1950-те години, която е известна като производител на текстилните закопчалки велкро. Главният офис на компанията е разположен във Великобритания, но има офиси в няколко други европейски страни, както и в Манчестър (САЩ), Онтарио, (Канада), в Латинска Америка, Азия, Африка.

Двете части на велкро от ляво са кукичките, а вдясно – примките

„Velcro“ е регистрирана търговска марка в много страни, търговско наименование на механизъм за бързо закопчаване на дрехи, обувки, чанти и други чрез прилепване на събираните части. Произвежда се от полиестер или найлон в различни цветове.

Този вид закопчаване е разработено през 1951 г. от швейцарския електроинженер Жорж дьо Местрал, след като изследвал бодливите семенни кутийки от репей (казашки бодил). Събрал ги от козината на кучето си след един излет през 1941 г. В края на бодличките забелязал миниатюрни кукички, които се прилепват веднага към влакнеста материя, но се разлепват със сила.[1] След много опити Местрал успява да създаде текстилно подобие на репейния механизъм и го патентова през 1955 г. Постепенно той усъвършенства изобретението, докато то става годно да се пусне на пазара в края на 1950-те години.

Местрал назовава компанията си „Velcro“, която и до днес произвежда и предлага закопчаващата система. Думата е комбинация от френските термини Velours („кадифе“) и Crochet („кука за плетене“).[2][3]

Велкрото се използва в сърдечната хирургия и космическите полети. През 1972 г. НАСА използва велкро в космическите обувки и костюми от мисията „Аполо“. Използвали ги и по закачалките, за да прихващат свободно летящите предмети при нулева гравитация, и вътре в шлемовете като чесало.

В България са популярни и други наименования: самозалепваща лента, лента вега и „котешко езиче“.[4]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]