Венцислав Диков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Венцислав Диков
композитор, художник
Роден: 1979 г. (39 г.)
София

Венцислав Диков е български композитор и китарист. Завършва китара в Държавна музикална академия в София и Академията в Мюнстер, Германия. Има издадени три албума с музика за китара, кавал и ударни: „Инвенции“ (2002-2003), „Балканс Електро“ (2004-2005) и „Звуците около теб“ (2005). Освен че е китарист и композитор, Диков рисува и се занимава с фотография. В изкуството си се стреми към синкретизъм.


Биография[редактиране | редактиране на кода]

Венцислав Диков е роден през 1979 година в София. Роден е в семейство на музиканти. Взима китара в ръцете си за пръв път на 14 години. Зазършва Музикалната академия "Панчо Владигеров" с класическа китара, а по-късно Академията в Мюнстер, Германия. Композира музика за соло китара, камерни ансамбли и театрални постановки. Участвал е в множество музикални фестивали в Бълкария както като изпълнител, така и като композитор.

Паралелно с музиката, той е и добре познат визуален артист. Основно се занимава с маслена живопис, но освен това твори в областта на скулптурата, графиката и фотографията. Започва да рисува в ранна детска възраст - като всяко дете. Започва да се подготвя за Художествената Академия, но впоследствие решава, че това е по-скоро хоби за него. На 23 години рисува автопортрет, вследствие на тежко парти. Приятелите му, някои художници, го окуражават да продължи. Тогава започват големите експерименти - той пробва всеки възможен материал (молив, пастел, водни пои...), докато открива маслените бои и повече никога не се разделя с тях. Негови картини са изложени в самостоятелни изложби в България и чужбина. Силно е повлиян от Пикасо, Егон Шиле, Алберто Джакомети, Марк Шагал и по-късно от Джаксън Полък, Жан-Мишел Баския, Кийт Харинг.

За него и музиката, и рисуването са спонтанен процес - винаги импровизация. Музиката му често е медитативна, бавна, отнесена. Понякога прави музика, която слуша, докато рисува. Те са силно свързани и буквално картините му изобразяват музиката чрез форми и цветове.

Постоянно в търсене на връзката между изкуствата, участва в мултимедийни изложения и представления.