Вера Шмид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вера Шмид
психолог
Родена
Починала
1937 г. (47 г.)
Научна дейност
Област Психология

Вера Федоровна Шмид (на немски: Vera Schmidt и на руски: Вера Федоровна Шмидт) е руски педагог и психоаналитик от немски произход.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Двамата и родители са лекари. Тя е привързана към майка си Елисавета Яницкая, която лекува деца, страдащи от неврологични заболявания. Вера по-късно казва, че майка ѝ има определящо влияние за избора ѝ на кариера. Между 1913 и 1916 г. учи в Педагогическия институт за жени, където се обучава по методите на Фридрих Фрьобел. През 1913 г. се омъжва за Ото Шмид, който става известен учен и изследовател на Арктика.

С избухването на Октомврийската революция и двамата се заинтересуват от психоанализата и Вера, която говори немски, започва да чете Зигмунд Фройд в оригинал.

Психоанализа в Съветска Русия[редактиране | редактиране на кода]

През 1921 г. Наркомпрос (Народный комиссариат просвещения РСФСР) създава Руското психоаналитично общество в Москва, институция, която по-късно ще приеме и фигури като Александър Лурия, който само на 19 години е лидер на Казанския психоаналитичен кръг и Моше Улф (1878-1971), който представя психоанализата по време на предреволюционната "Сребърна епоха". Президент на обществото е Иван Ермаков, който редактира произведенията на Зигмунд Фройд на руски език в девет тома. Вера Шмид заедно със Сабина Шпиелрейн основават детски дом, известен като "Бялата къща".

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници, свързани с темата психология.