Вера Шмид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вера Шмид
Вера Федоровна Шмидт
руски психоаналитик
Вера Яницкая.jpg
Родена
Починала
1937 г. (47 г.)
Националност Флаг на Русия Русия
Научна дейност
Област Психология
Образование Виси женски курсове в Санкт Петербург (Бестужевски курсове)
Работила в Експериментален дефектологически институт в Москва
Семейство
Съпруг Ото Шмид
Деца Шмидт, Сегурт Оттович

Вера Федоровна Шмид (на немски: Vera Schmidt и на руски: Вера Федоровна Шмидт) е руски педагог и психоаналитик от немски произход.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и младежки години[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 27 юли 1889 година в Староконстантиново, днес Украйна, в семейството на лекари. Тя е привързана към майка си Елисавета Яницкая, която лекува деца, страдащи от неврологични заболявания. Вера по-късно казва, че майка ѝ има определящо влияние за избора ѝ на кариера. Между 1913 и 1916 г. учи в Педагогическия институт за жени, където се обучава по методите на Фридрих Фрьобел. През 1913 г. се омъжва за Ото Шмид, който става известен учен и изследовател на Арктика. С избухването на Октомврийската революция и двамата се заинтересуват от психоанализата и Вера, която говори немски, започва да чете Зигмунд Фройд в оригинал.

Психоанализа в Съветска Русия[редактиране | редактиране на кода]

Гробът на Вера Шмид в Москва

През 1921 г. Наркомпрос (Народный комиссариат просвещения РСФСР) създава Руското психоаналитично общество в Москва, институция, която по-късно са приети фигури като Александър Лурия, който само на 19 години е лидер на Казанския психоаналитичен кръг и Моше Улф (1878 – 1971), който представя психоанализата по време на предреволюционната „Сребърна епоха“. Президент на обществото е Иван Ермаков, който редактира произведенията на Зигмунд Фройд на руски език в девет тома. Вера Шмид заедно със Сабина Шпилрайн основават детски дом, известен като „Бялата къща“.

Умира през 1937 година в Москва на 47-годишна възраст.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]