Вермахтберихт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йозеф Гьобелс на среща с Хассо фон Ведел и ръководителите на пропагандата в 3-те части на Вермахта (28 януари 1941 г.)

Вермахтберихт (на немски: Wehrmachtbericht) е ежедневен доклад на Главното командване на вермахта през Втората световна война (1939 – 1945).

Докладът е въведен във връзка с военната обстановка по всички фронтови линии. Първият доклад е представен на 1 септември 1939 г. с избухването на войната - в самото начало на Полската кампания, а последният - на 9 май 1945 г.

Докладът е подкрепян също и от Нацистката пропаганда, водена от Йозеф Гьобелс, и освен като „инструмент“ в пропагандите дейности с упоменаване в него са били награждавани офицерите от немския Вермахт.

Вермахтберихт като награда[редактиране | редактиране на кода]

Вермахтберихт като награда, отличаваща военнослужещите, била предложена от главнокомандващия на Сухопътните войски Валтер фон Браухич през април 1940 г.,[1] преди битката за Норвегия. Тези, които били упоменати в него, са публикувани във вестниците, както и съобщавани по радиото.[1]

Като цяло през годините на войната в Вермахтберихт били упоменати поименно 1631 военнослужещи в звания от старши редници до маршали на всякакъв род войски, като по-голямата част от тях, а именно 832 военни, служели в Сухопътните войски.[1]

Някои от войниците, споменати във Вермахтберихт, са многократно споменавани. Обикновено това били военните, имащи най-високо военно отличие, а именно кавалер на Рицарски кръст.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]