Вермдьо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Остров Вермдьо
българско произношение: /Вермдьо/
местно произношение: /Вермдьо/
Sweden location map.svg
ButtonRed.svg
Остров Вермдьо
Карта на Швеция с местоположението
на остров Вермдьо
Г. К.: 59° 19' 00'' N, 18° 31' 00'' E
Тип на обекта: Остров
Административна йерархия
Държава: Швеция
Лен: Стокхолм
Данни
Подразделения: Вермдьо, Нака
Население: над 39 784
Площ: 181 km2

Вермдьо е шведски остров, разположен в най-вътрешните части на Стокхолмския архипелаг. Със своите 181 km2 това е и най-големият остров от архипелага. Вермдьо е и третият по големина шведски остров в Балтийско море след Готланд и Йоланд, както и петия по големина остров, шведско владение. Вермдьо е разположен в рамките на лен Стокхолм. Административно острова е разделен в две общини — по-голямата му част е заета от едноименната община Вермдьо, но западната част на острова се разполага в община Нака. Остров Вермдьо е свързан с основната земя посредством голям мост, поздволяващ относително лесна достъпност.

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположение и части на остров Вермдьо

Остров Вермдьо се разполага във вътрешните части на Стокхолмския архипелаг, много близо до град Стокхолм. Това е един от островите на Балтийско море, но е свързан с основната земя посредством автомобилен мост.

Остров Вермдьо е разделен на три откроими дяла, отделени един от друг посредством водни канали и заливи. Основният дял се означава като Вермдьоландет (на шведски: Värmdölandet) и е разположен в най-източната и северна част на острова. Средния дял се нарича Фарщаландет (на шведски: Farstalandet), а най-малкия дял е разположен на запад и се нарича Урминйеландет (на шведски: Ormingelandet).

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]