Вернер Мунцингер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Вернер Мунцингер (на немски Werner Munzinger) (21 април 1832 - 16 ноември 1875) швейцарски търговски агент, дипломат, изследовател на Африка.

Роден в Олтен, Швейцария. учи естествени науки в университета в Берн, а след това ориенталистика в университета в Мюнхен и Сорбоната в Париж. През 1852 г. заминава за Кайро, а една година по-късно – за Александрия, където постъпва на работа в търговска компания.

От 1854 до 1857 г. възглавява търговска експедиция в Масауа, на брега на Червено море. По време на пребиваването си в Масауа извършва няколко пътувания по територията на Еритрея, като извършва ценни географски и етнографски наблюдения. По време на едно от пътуванията си, в град Керен (15°47′ с. ш. 38°27′ и. д. / 15.783333° с. ш. 38.45° и. д.) се запознава и оженва за местна жена от племето на богосите.

През 1861 г. се присъединява към експедицията на Теодор фон Хойглин, но в Северна Етиопия се отделя от нея и тръгва самостоятелно към Атбара и Хартум. През март 1862 г., отрядът възглавяван от Мунцингер от Хартум се отправя на запад и изследва платото Кордофан, от където безуспешно се опитва да достигне до областта Дарфур и платото Вадаи, за да научи нещо за изчезналия безследно немски изследовател Едуард Фогел. Следващата година през Масауа се завръща в Европа и написва интересна книга за 10-годишното си пребиваване в Африка: "Ost-Afrikanische Studien", Schaffhausen, 1864 (в превод "Източноафрикански етюди").

От 1864 до 1873 г. продължава да пребивава в Еритрея най-напред като британски (от 1865 г.), а след това (от 1868 г.) - като френски консул в Масауа. През 1870 г. пътува до югоизточното крайбрежие на Арабския полуостров, а през 1871 г. е назначен от египетското правителство на поста губернатор на Масауа и като такъв пристъпва към разширяването на египетските владения за сметка на етиопските земи, съчетавайки своята колонизаторска дейност с изследователска.

През 1873 Мунцингер със звание паша става генерал-губернатор на Египетски Судан, който пост заема до смъртта си през 1875 г..

В края на октомври 1875 г. възглавява египетския експедиционен корпус, целта на който е анексирането на независима Етиопия. При завързалото се сражение на 14 ноември с племето гала при Ауаса (Аваса) Мунцингер е тежко ранен и умира два дни по-късно на 16 ноември.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Werner Munzinger“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.