Вернер фон Шуленбург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вернер фон Шуленбург
немски дипломат
Вернер фон Шуленбург 
Роден: 20 ноември 1875 г.
Починал: 10 ноември 1944 г. (68 г.)

Вернер фон Шуленбург, с пълно име Фридрих-Вернер Ердман Матиас Йохан Бернхард Ерих граф фон Шуленбург, е германски дипломат, посланик на Третия райх в Съветския съюз от 1934 година до обявяването на война на 22 юни 1941 година.

Вернер фон Шуленбург произхожда от стар аристократичен немски род, водещ началото си Вернер фон Шуленбург - рицар-кръстоносец, убит през 1119 година. Изучава държавноправни науки в университетите в Лозана, Мюнхен и Берлин. Доктор на науките по държавноправни науки. Немски вицеконсул и консул в Барселона, Прага, Неапол, Варшава, Тбилиси.

В началото на Първата световна война е командир на артилерийска батарея в битката при Марна, след която е назначен за офицер за свръзка при грузинския доброволчески корпус воюващ на страната на Османската империя срещу Руската империя на Кавказкия фронт, след което е отново на консулска служба в Ерзурум, Бейрут и Дамаск. След Октомврийската революция съдейства за постигане на грузинска независимост.

След войната е посланик в Персия - Техеран (1922 - 1931) и Румъния - Букурещ (1931 - 1934). В Персия посещава многократно древния Персеполис впечатлен от неговите забележителности.

В качеството си на посланик в Москва се стреми да подобри германо-съветските отношения, споделяйки политиката на Бисмарк. Един от инициаторите за сключването на пакта Рибентроп-Молотов. Според някои данни през май 1941 година прави някои неуспешни опити да избегне сблъсъка между Германия и Съветския съюз.

На Шуленбург се пада нелеката задача да връчи в 4 часа сутринта (московско време, докато часът на самото нападение е 5:15 в Москва и 4:15 на фронтовата линия) на 22 юни 1941 година на Вячеслав Молотов в Народния комисариат на външните работи нотата за обявяване на война от Германия на Съветския съюз, след което напуска страната, а интересите на Райха са поети от 24 юни от посолството на Царство България в Москва.

По време на войната оглавява Руския комитет в Германия. За съпричасност към заговора от 20 юли е арестуван и вкаран в затвора Пльотцензее в Берлин.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Шуленбург, Вернер фон дер“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.