Веселин Калановски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Веселин Калановски
Veselin Kalanovski.jpg
Калановски, февруари 2017 г.
Роден
Активност 1984 –
Деца 4
Уебсайт
Веселин Калановски в Общомедия

Веселин Йорданов Калановски е български актьор и политик.

Биография и кариера[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 14 януари 1957 г. в град София. По бащина линия родът му произхожда от село Косинец, Костурско (днес в Гърция).[1] Дядо му Трендафил Калановски, се преселва в София след Междусъюзническата война в 1913 година и развива успешна търговска дейност. Умира през 1963 година в София. По майчина линия е от род на тракийски преселници. Дядо му Иван Кълбов, родом от село Дерекьой, Лозенградско (днес в Турция), взема дейно участие в националноосвободителните борби на българите в Македония и Одринско и влиза във ВМОРО. Участва в Илинденско-Преображенското въстание с четата на Иван Варналиев в Одринско и като подвойвода в четата на войводата Стоян Камилски. По време на въстанието е член на Главното ръководно боево тяло. Бяга в Свободна България и се установява в София. Умира през 1947 година в София.

Бащата на Веселин Йордан Трендафилов Николов (Калановски) е инжинер-химик и фармацевт, лауреат на Държавна награда по химия за лекарството Прениламин лактат (колектив), автор и участник в десетки лекарствени патента. Умира през 1985 година в София. Майка му Владимира Иванова Кълбова е икономист. Умира през 1976 година в София, блъсната на пешеходна пътека.

Веселин Калановски завършва основно образование в 129 у-ще - София. Средно образование – Техникум по енергетика.[2] Редовна военна служба в гр. Сливен (1976-78 г.). Работи по разпределение в ТЕЦ София Изток (1978-79 г.) и във ВАТ при Министерство на съобщенията (1979-80 г.). През 1980-81 г. е стажант-актьор в Д.Т. „Антон Страшимиров“ – Разград. От 1981 до 1985 г. следва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Енчо Халачев, с асистенти проф. Снежина Танковска и Илия Добрев. Работил е като актьор на щат в Благоевград (1985-88), Шумен (1988), СЛТ „Възраждане“ – гр. София (1988 – 1991), Държавен пътуващ театър (1994). От 1991 г. е актьор на свободна практика и член на трупата на частния Свободен театър.

Кариера в театъра[редактиране | редактиране на кода]

Известни заглавия с неговото участие са: Левски в „Тайната вечеря на Дякона Левски“ – Драматичен театър „Н. Й. Вапцаров“ в Благоевград и Театър „Българска армия“, Креон в „Едип цар“ и „Антигона“ – Благоевградски театър, Маяковски в „Барабан за екзекуция“ – Студиен литературен театър „Възраждане“, Амнон в „Йонадав“ – Студиен литературен театър „Възраждане“, Епископ Методий във „Вавилонската кула“ – Театър „Сълза и смях“, Хъмбарт Хъмбарт в „Лолита“ – Благоевградски театър и Свободен театър, Христофоров във „В полите на Витоша“ – Свободен театър, Сър Тоби в „Дванадесета нощ“ – Свободен театър, Василий в „Процесът против богомилите“ – театър София, Матиас в „Моята скъпа лейди“ – „Сатиричен театър“ и театър „Галерия“, „Амадеус“ и „Антихрист“ в Нов Театър НДК, Браян в "1984" по Оруел в ДТ Разград и Нов театър НДК, Патрик в „Иначе казано“ – Младежки театър „Николай Бинев“, Данко Хаирсъзина в Bai Ganio  – Младежки театър „Николай Бинев“и др. Съосновател и Председател на УС на „Свободен театър“ (1991 – 2001 г.). Член на Комисията за субсидии за театрални проекти към МК през 1996 -1998 г. Заместник-председател и член на Управителния съвет на сдружение „АртистАутор“ от 2011 г.

Кариера в киното и телевизията[редактиране | редактиране на кода]

Кариера в дублажа[редактиране | редактиране на кода]

Калановски се занимава с озвучаване от 1984 г. Участва във войсоувър и нахсинхронните дублажи на БНТ, bTV, Нова телевизия, Александра Аудио, Арс Диджитал Студио и Доли Медия Студио.

Актьор Заглавия Роли
Алек Гинес Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда (дублаж на Александра Аудио)
Междузвездни войни: Епизод V - Империята отвръща на удара (дублаж на Александра Аудио)
Междузвездни войни: Епизод VI - Завръщането на джедаите (дублаж на Александра Аудио)
Оби-Уан Кеноби
Оби-Уан Кеноби
Оби-Уан Кеноби
Анди Съркис Междузвездни войни: Епизод VII - Силата се пробужда
Междузвездни войни: Епизод VIII - Последните джедаи
Сноук
Сноук
Брайън Кранстън Мадагаскар 3
Кунг-фу панда 3 (дублаж на Александра Аудио)
Витали
Ли
Джон Гудмън Паранорман (дублаж на Александра Аудио)
Ратчет и Кланк
Г-н Прендъргаст
Гримрот Раз
Кевин Майкъл Ричардсън Кръстници вълшебници (в трети сезон на Александра Аудио)
Гръмотевичните котки (до 21 епизод)
Дарк Лейзър
Пантро
Пат Хингъл Милионите на Брустър
Батман и Робин (дублаж на студио Доли)
Едуард Раундфийлд
Комисар Гордън
Самюъл Джаксън Железният човек
Железният човек 2
Ник Фюри
Ник Фюри
Тим Рот Планетата на маймуните
Излъжи ме (без втори сезон)
Тейд
Д-р Кал Лайтман

Анимационни сериали (войсоувър дублаж)[редактиране | редактиране на кода]

Анимационни сериали (нахсинхронен дублаж)[редактиране | редактиране на кода]

Игрални сериали[редактиране | редактиране на кода]

Анимационни филми[редактиране | редактиране на кода]

Игрални филми (войсоувър дублаж)[редактиране | редактиране на кода]

Игрални филми (нахсинхронен дублаж)[редактиране | редактиране на кода]

Политика[редактиране | редактиране на кода]

През 2017 г. Калановски е сред учредителите на „Да, България“ и е водач на кандидат-депутатските листи в Благоевград и Враца.[3] Член е на Изпълнителния съвет и на Националния съвет на „Да, България“. Избран е за общински съветник в Столичния общински съвет от групата на Демократична България в 2019 година. На парламентарните избори през април и юли 2021 година е водач на листата на Демократична България в 31 МИР - Ямбол.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Женил се е два пъти и има четири деца – три дъщери (Владимира, Анна и София) и един син (Йордан).[4] Отглежда и племенницата си Мина, която е част от семейството му.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „България“         Портал „България          Портал „Македония“         Портал „Македония