Весели и в боя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Весели и в боя“ е боен и церемониален марш на Българската армия.

Създаване[редактиране | редактиране на кода]

През Балканската война (1912 – 1913) 34 пехотен троянски полк участва в Чаталджанската операция и Обсадата на Одрин. На фронта е и полковия духов оркестър. Диригент е капелмайстор капитан Камен Луков.

„На нож“ („Атака“), 1913

В дните между боевете, адютанта на командира на полка храбреца капитан Цоко Коев, със завладяваща усмивка често провокира капитан Луков за написването на нов боен марш. В окопите при Чаталджа и Одрин капитан Луков написва нов марш. Посветен е на капитан Коев и е наименуван „Весели и в боя“. Изпълнен е по време на войната за пръв път от оркестъра на 34 пехотен троянски полк. След Междусъюзническата война (1913) полкът се завръща в гарнизона си в гр. Ловеч. Тук марша е официално разписан за изпълнение с духови инструменти. Към него не е писан текст.

Популярност[редактиране | редактиране на кода]

Марша придобива огромна популярност в частите на Българската армия. Музиката внушава енергичност, смелост, храброст и непреклонност. Под неговите звуци по време на война често се провеждат страховитите атаки „На нож“. Бързо се превръща в любим марш на войниците.

Изпълнява се неизменно от оркестрите на полковете от Българската армия на полковите празници, строевите прегледи и пред гражданите в населените места. След Първата световна война е приет като официален церемониален марш на Българската армия. Под неговите звуци започва парадът на армейските части на Гергьовденския военен парад посветен на Деня на храбростта (6 май).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външна препратка[редактиране | редактиране на кода]