Веслец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Веслец
Общи данни
Население 118 души[1] (15 юни 2020 г.)
7,9 души/km²
Землище 14,929 km²
Надм. височина 316 m
Пощ. код 3053
Тел. код 091888xxx
МПС код ВР
ЕКАТТЕ 10789
Администрация
Държава България
Област Враца
Община
   кмет
Враца
Калин Каменов
(ГЕРБ)

Веслѐц е село в Северозападна България. То се намира в община Враца, област Враца.

География[редактиране | редактиране на кода]

Малко, китно селце, разположено в северните подножия на бърдо Веслец, откъдето е получило и името си. Намира се на 15 км североизточно от областния център град Враца. На изток граничи с Горно Пещене и Върбешница, на юг – с Косталево, на запад – с Враца, и на север – с Мраморен.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

До селото пътува автобус №8, които тръгва от Автогара – Враца.

История[редактиране | редактиране на кода]

До 1945 г. селището е било пръснато на отделни махали в три посоки.

В зависимост от местоположението им те били наречени Мраморенски Веслец, Врачански Веслец и Върбешки Веслец.

През 1945 г., големите родове в селото взимат решение селото да се премести в ниската част и така се поставя началото на сегашното село Веслец, което е от събран тип и е до река Речка. Оформят се улиците и центърът, построява се и сградата на кметството.

На 3 км южно от днешното село Веслец, в полите на бърдото, се намира местността Манастира.

В тази местност стоят стените на една голяма еднокорабна църква, строена през късното българско средновековие.

След 9.09.1944 г.в местността Девол край Веслец са убити от комунистите над 100 легионери от околните села.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Днешното ново и събрано село е разположено по Слънчевия склон на малката височина Кьосов връх край левия бряг на р. Скът, която местните жители наричат Речка. В местността „Бърбов кладенец“ има паметна плоча, а на „Колова поляна“ се издига паметник, в чест на Христо Ботев и неговата чета. Край селото минава и екопътеката Ботев път. Красивата природа, обуславяна от горите и ливадите, допринася за спокойния и здравословен начин на живот в село Веслец.

В центъра на селото има Културен дом и ново двуетажно училище, което е затворено заради малкия брой деца. На 1,5 км от селото се намира единствения на балканския полуостров и в Европа масив с лозе сорт „Врачански мискет“

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на 31 май в местността Речка има традиционно тържество, в чест на Христо Ботев и неговата чета, която в нощта на 19 срещу 20 май 1876 г. е лагерувала в местността и на другия ден потеглила към връх „Вола“. По традиция в селото се празнува и събор, който се провежда на 2 август /Илинден/.


Високите и разнообразни гори (акация, бор, бук, липа, диви круши) в околностите на селото дават възможност за развитие на пчеларството. В този район няма никакво интензивно земеделие. Тук в село Веслец и в околностите се събира уникалния по своите вкусови качества пчелен мед от липа. Този мед се реализира на пазарите в Япония, Германия, Австрия и една малка част на традиционните пчеларски базари във Враца. Меда е подходящ за простудни заболявания и има отхрачващ ефект. Регистрирани пчелари на територията на селото са: Иван Палушев, Иван Леков, Тотка Лекова и Милка Трифонова.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]