Ветеринарна сбирка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Ветеринарна сбирка“
VS 1892.jpg
Първото издание на „Ветеринарна сбирка“, отпечатано през 1892 г.
Информация
Вид месечно списание
Начало 1892 г.
Главен редактор Милена Кръстанова
Език български
Сайт www.vetsbirka.com/aboutus.php

„Ветеринарна сбирка“ е специализирано списание, издавано в София.

Понастоящем е месечно издание на Българската агенция по безопасност на храните и Съюза на ветеринарните лекари в България. То е сред най-старите печатни издания в България, което е съхранило първоначалното си име със 120-годишна история.

История[редактиране | редактиране на кода]

За първи път „Ветеринарна сбирка“ излиза през 1892 г. Основоположници са д-р Иван Тюлев, д-р Петко Германов и д-р Юрий Иванов, под ръководството на руския ветеринарен лекар Людвиг Тимофтиевич. Сътрудници са всички ветеринарни лекари, които активно участват в издаването на списанието и с чиито лични средства се отпечатват първите му броеве. Началото на „Ветеринарна сбирка“ е породено от обществената и професионалната потребност от него.

В развитието на изданието се открояват 4 условно определени периода, през които „Ветеринарна сбирка“ е:

  • от 1892 до 1948 г. – месечно списание по ветеринарна медицина и животновъдство, научен и професионален орган на Дружеството на ветеринарните лекари в България;
  • от 1949 до 1990 г. – научно-приложно издание на Министерството на земеделието;
  • от 1991 до 2011 г. – научно-приложно издание на Националната ветеринарномедицинска служба и Съюза на ветеринарните лекари в България;
  • от 2012 г. – научно-популярно списание на Българската агенция по безопасност на храните и Съюза на ветеринарните лекари в България.