Ветерница (пещера)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ветерница.

Ветерница
Teufelshöhle, Höhlenbär.jpg
Пещерна мечка (Ursus speleus) – долна челюст от това отдавна изчезнало животно е открито във Ветерница
Местоположение Загребска жупания, Хърватия
Дължина 7128 m
Надм. височина 320 m

Ветерница (на хърватски: Veternica) е пещера в Централна Хърватия в югозападната част на планината Медведница. От 1979 г. е защитена като ценен геоморфоложки обект с голямо биоразнообразие[1][2].

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Етимологията на името Ветерница идва от въздушното течение, което се образува пред входа на пещерата – „veter“ на кайкавския диалект на хърватския език означава „вятър“.

Ветерница се води четвърта по дължина пещера на територията на Хърватия[2], но при изследванията на спелеолозите се откриват все нови и нови подземни коридори в нея[1]. Дотук установената дължина на пещерата е 7128 м, като първите 380 м от тях са достъпни за туристите[3] от средата на месец април до края на октомври. Изключение прави зимният сезон, когато е забранено влизането на посетители, за да не смущават покоя на колониите прилепи по време на зимния им сън[4].

Ветерница е разположена върху скален карстов терен с площ 10 км². Тя е много голяма пещерна система, състояща се от сложна плетеница от хоризонтални коридори и зали и регистрирани общо 15 подводни течения. Температурата в пещерата целогодишно е около 10 °C.

Освен с днес обитаващите я 14 вида прилепи, Ветерница е известна с намерените следи от отдавна изчезнали животни – пещерен лъв, пещерна мечка, леопард, пещерна хиена, носорог, огромен елен – намерени са останки от общо 70 вида животни. Също така са открити и следи от ракообразни и миди по тавана на пещерата, което се обяснява с факта, че самата планина Медвеница е била по време на миоцена и плиоцена остров сред Панонско море.

Във Ветреница са открити и скални рисунки отпреди хилядолетия, тъй като тя е обитавана от палеолита до желязната епоха[2].

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

В услуга на туристите, посещаващи Ветерница, работи построената наблизо хижа Главица със заведение за хранене и капацитет за нощуване 30 легла. Всяка последна събота от месец август пред пещерата се отбелязва Международната нощ на прилепите.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]