Вечерна ръкавица

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Дамските вечерни ръкавици са дълги ръкавици, носени от жените като официално облекло, обикновено до официално облекло като вечерна рокля или сватбена рокля. Сред тях най-дългите вечерни ръкавици се наричат ​​„оперни ръкавици“. Частта „с дължина до лакътя или повече“ е ключът; ръкавици, които покриват значителна част от предмишницата, до малко под лакътя, могат законно да бъдат наречени „дълги ръкавици“ или „вечерни ръкавици“, но никога „Опера ръкавици“. В този случай терминът „Opera“ вероятно има повече общо с дължината, отколкото с повода, както се вижда и в „Ръкавици с дължина на операта“ и „Перли с дължина на операта“[1][2].

Много западни церемониални рокли произлизат от християнски ритуални костюми, особено в католическата църква, най-голямата християнска деноминация, където ритуалите са строго дисциплинирани и се изисква да се намали излагането на кожата. В отговор на тази тенденция в западния свят рокли с къси ръкави или без ръкави, като например нощен дрескод, трябва да се носят с дълги ръкавици до лакътя дори на официални събития и социални кръгове от висшата класа. Следователно тя има силно значение като официална рокля на свещено и строго място и се казва, че е изискана рокля на спретната и изчистена дама[3][4].

Дамските ръкавици за официално и полуформално облекло се предлагат в три дължини за жените: дължина на китката, лакътя и операта (над лакътя, обикновено достигаща до бицепса, но понякога до цялата дължина на ръката). Най-благородните ръкавици с дължина на операта са изработени по поръчка от бяла детска кожа. Много други видове кожа, най-често меки разновидности на говежди кожи, се използват за направата на ръкавици с дължина на операта; лачена кожа и велур са особено популярни като алтернативи на kidskin и често са по-достъпни от kidskin. Сатенените и еластични сатенени материали са изключително популярни, а има и масово произвеждани сортове. По-необичайните материали за ръкавици включват кожи, направени от сьомга, питон и скат[5].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Opera Gloves – All The Tropes // Посетен на 18 октомври 2020.
  2. Dresssing for the Opera // Посетен на 17 юни 2011.
  3. Learn Wedding Etiquette // 1 декември 2013.
  4. The Delicate Art of the Evening Glove // 26 януари 2016. Архивиран от оригинала на 2021-05-20. Посетен на 2021-06-05.
  5. Blood, sweat and silk on the long road to Paris Fashion Week // 4 март 2014. Посетен на 9 август 2019.