Видимир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Видимир
крал на остготите
Роден
451 г.
Починал
474 г. (23 г.)

Етнос Остготи
Семейство
Род Амали
Баща Вандалар
Братя/сестри Валамир
Тиудимир
Деца Видимир млади

Видимир (Vidimir; † 473) е крал на остготите.

Произход и управление[редактиране | редактиране на кода]

Той е младия син на остготския крал Вандалар, който е син на Винитар. Брат е на Валамир и Тиудимир.

След дълго прекъсване на кралския ред през 440 г. най-старият брат Валамир (Валдемар), когато вече може да държи оръжие, се качва на трона. Двамата по-млади братя, Тиудимир и Видимир, не носят кралското име докато Валамир е жив, но помагат на брат си (краля) да води царските работи с известна самостоятелност, като вероятно оглавяват свои земи и народности в името и по волята на техния най-стар брат. В това време остготите са все още под хунско робство и са длъжни да участват в походите на Атила против римляни и вестготи в Галия. Едва през 453 г., когато Атила умира, остготите успяват да се откъснат от разпадналото се Хунско царство.

Видимир получава земите в средата между братята си, в земите между Драва и Сава. Кралската титла носи все още само Валамир. Когато Валамир пада убит в битка против скирите, Тиудимир става крал на неговото място. Видимир остава подчинен.

През 472/473 остготите напускат Панония и се разделят на две части. Младият амал Видимир, тръгва с народа си към Италия, където има известни успехи и малко след това умира († 473). Под предводителството на сина му със същото име Видимир млади остготите са отблъснати в Галия и там се включват към толозанските вестготи. Смята се, че вероятно младият Видимир се издига в Западното царство до галски военачалник.