Видинска синагога

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Видинска синагога
Синагогата след реставрацията, 23.04.2023
Синагогата след реставрацията, 23.04.2023
Карта
Местоположение във Видин
Вид на храмаюдейски храм
Страна България
Населено мястоВидин
РелигияЮдаизъм
Тип на сградатасинагога
Изграждане1894 година
Статутнедействащ храм
Състояниереставрирана
Видинска синагога в Общомедия

Видинската синагога е юдейски храм във Видин. Намира се в близост до крепостта Баба Вида в Калето. Сградата е паметник на културата от национално значение.

На стара пощенска картичка

История[редактиране | редактиране на кода]

Старата синагога в града е разрушена по време на Освободителната война (1877 – 1878). Днешният храм е построен в рамките на година. Строежът е осъществен със съдействието (главно чрез дарения) от местните евреи (които са голяма част от населението на квартал Калето), както и от евреи от всички краища на Княжество България.

Тържествено е открита на 28 септември 1894 г. от д-р Мордехай Грюнвалд, главен равин в България. Тя е втората по големина след синагогата в София, но е била смятана за по-красива.

След масовото изселване на евреи от България за Израел в края на 1940-те години и ограничаването на религиозния култ в НРБ ползването на синагогата рязко спада. От 1950 г. сградата не се използва по предназначение, а като склад. Покривът пада и в продължение на десетилетия стените се рушат.

Сградата в 2004 година

От 1950 година постройката губи основната си функция и е използвана за склад, което влошава изключително много нейното състояние. През 70-те години започва основен ремонт с оглед да се пригоди, поради добрата акустика, за симфонични концерти.

На 9 март 2017 година собственикът на синагогата – Организацията на евреите в България „Шалом“, на общо събрание взима решение да дари сградата на община Видин.[1] През 2021 година започва реставрация на сградата по проект, финансиран от Европейския съюз,[2] с цел синагогата да се превърне в културен център.[3]

През 2022 година реставрацията завършва.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Разположена е в трапецовиден парцел (триъгълен с отсечен остър ъгъл). По план сградата е напълно симетрична, с правилна форма, от типа трикорабна едноапсидна базилика, с притвор, галерии и 4 кули. Вътрешните размери на молитвената зала са 21 х 10 м. Построена е по подобие на синагогата в Будапеща, а нейни архитекти са били известните на времето Фердинанд и Франческо. Изграждането на олтара (оцветен в синьо, червено и бронз) е осъществено от Макс Верих – чешки скулптор, преподавател във Видин. Дървеният материал е доставен от Трансилвания и Унгария, а лампите, полилеите и чиновете са от Виена и други места в Австрия.

Интериорът е колоритен, с елементи на древноеврейски и класически архитектурни форми. Притворът е покрит с кръстати сводове, на стената има 2 мраморни плочи и 2 релефа с бронзови надписи на иврит. Трите кораба са разделени от стройна аркада върху колони, които са от лят бронзиран чугун. Те имат база и кубични капители малоазийски тип, а тялото им е канелирано. Орнаментите на капителите – спирали, палмети, плетеници и акантови листа, са били оцветени. Арките са сегментни.

Подът е настлан с мозайка и дъски. Олтарът е върху подиум в апсидата. Той повтаря вероятно архитектурата на древноеврейски храм – централна част, 2 кули, арки и колони, а над олтара – символ на Слънцето.

Централният кораб на молитвената зала, която е с много добри акустични качества, е покрит с цилиндричен свод с ребра, а страничните кораби и галериите – с кръстати сводове. Оцветяването им е в синьо, с рисувани бронзови 6-ъгълни звезди. Олтарът е бил оцветен в синьо, бяло, червено и бронз. Интериорът на залата създава усещане за лекота и простор.

Главната фасада е внушителна. Решена е с издаден напред черен обем и 2 странични кули. Централният вход е засводен с полукръгла арка върху двойка колони с високи постаменти. Кръгъл прозорец с желязна решетка във вид на 6-ъгълна звезда е поставен в центъра на аркадата. Четирите кули са с арковидни прозорци, събрани по двойки, с цветни стъкла и фина декоративна решетка.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]