Видни евреи от български произход във Въоръжените сили на Израел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

След образуването в Палестина в 1948 г. на държавата Израел около 50 000 български евреи, към 91% от всички, пристигат в новата страна. Те носят присъщия на българския народ висок патриотичен дух и жертвоготовност за родината, почтеност и трудолюбие, което бързо ги прави една от най-уважаваните, макар и неголеми общности в Израел и днес. Те дават своя съществен принос за новата си родина и много от тях заемат важни обществени позиции, може би най-известни като цяло са евреите от български произход във Въоръжените сили на Израел (IDF) официално наричани „Израелски отбранителни сили“ (ИОС) (иврит: צבא הגנה לישראל Цва Ха-Хагана Ле-Израел – „Войскови сили за отбрана на Израел)“.

Самуел Рафаел[редактиране | редактиране на кода]

Полковник Самуел (Сами) Рафаел е евреин от София, роден през 1927 г. в семейството на Леон Рафаел активист на ВМРО. Майка му е българска еврейка от Ниш. Служил в парашутната дружина на Българската армия, пренесъл набрания опит и умения и основал Израелските парашутни части, бие се във войните в 1940-те и 1950-те години, първи награден с първия израелски орден за храброст – ордена „За изключителна служба“.

Семейство Ешкенази[редактиране | редактиране на кода]

Бащата Йосиф Пепо Ешкенази е евреин от Пловдив. Във Войната за независимост на Израел от 1948 – 49 г. командва отряд български евреи в състава на елитната бронирана част „Зверовете на Негев“. „Българите“ стават известни освен с бойна слава и с висока военна доблест, като по време на операцията Хорев през 1949 г. едва не влизат в бой със свои части, подготвящи се да избият египетски военнопленници в отмъщение за жестокостите на египтяните към израелски командоси, решителността на българите надделява и законът на военната чест е спазен.

Генерал-лейтенант Габриел Ешкенази е началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Израел (IDF). Роден е през 1954 г. в семейството на пловдивския евреин Йосиф Пепо Ешкенази, гордее се с българския си произход. Женен, с 2 деца. Има магистърска степен от Харвардския университет. Участник във войната „Йом Кипур“ с елитната бригада „Голани“ и в последвалите военни конфликти в Ливан и интифадите.

Бригаден генерал Ави Ешкенази е началник на Командно-щабната академия на Въоръжените сили на Израел. Роден е в семейството на пловдивския евреин Йосиф Пепо Ешкенази.

Вижти също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]