Виканата скала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Виканата скала
„Виканата скала“.jpg
Табела за природната забележителност
Информация
Тип скален феномен
Местоположение Тревненска планина
Най-близко селище Селце
Данни
Площ 0,5 ха
Създаден 21 април 1971 г.
Виканата скала в Общомедия

Природна забележителност „Виканата скала[1] се намира в Тревненската планина, в местността „Стружната“. Тя е обект от Природен парк Българка. Отстои на шест километра от гара Кръстец. В непосредствена близост до нея е хижа „Българка“.

„Виканата скала“ е обявена за природна забележителност със Заповед № 995 от 21 април 1971 г. на Комитета за опазване на природната среда при Министерски съвет.[2] Представлява скален феномен с надморска височина 1000 м. Заема площ от 0,5 ха. Основната скала е доломит. Местността е с типични кафяви горски почви. От дърветата основно се среща бук. Има единични дървета явор, червен глог и др. По самия скален феномен се срещат тревистите видове: родопски силиврякHaberlea rhodopensis Friv. – растение ендемит, фигуриращо в Червена книга на Република България, здравец, кръглолистна каменоломка и др.

В района на „Виканата скала“, на посещение през 1921 г. в миньорското селище до нея, Иван Вазов е изразил възхищението си от природната забележителност и омайващата панорамна гледка, която се открива оттам към Предбалкана и Дунавската равнина.

Снимки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]