Виктор Канзуров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Виктор Канзуров
Виктор Канзуров
журналист
Роден
2 ноември 1971 г. (46 г.)

Виктор Канзуров (на македонска литературна норма: Виктор Канзуров) е македонски българин, журналист и патриот, родом от град Скопие. Критик на властите в Република Македония и България по отношение на Македонския въпрос.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Според неговите думи на 16-годишна възраст осъзнава българския си произход, след като баща му споделя с него за българските корени на македонците. Баща му е родом от леринското село Попадия, Егейска Македония, който се преселил в Скопие през 1968 година[1], а по майчина от Сетина[2]. Неговият роднина Георги Канзуров е активист на македонистката организация Виножито[3].

Висшето си образование Канзуров завършва в Скопския университет "Св. Кирил и Методий", със специалност философия. От 1999 година работи като журналист в македонските вестници: "Македонско дело", "Вечер", "Старт", "Нова Македония" и интернет изданието "Трибуна". След това работи на свободна практика[4].

За критиките си срещу македонизма и сърбоманството е обвиняван, заплашван и арестуван няколко пъти с измислени обвинения, още по времето, когато Македония е част от Югославия. Първият негов арест е бил през 1989 година, когато е бил 18-годишен[5]. При откриването на бюст на Иван Михайлов в двора на къщата на Драги Каров, той държи реч, в която критикува бездействието на тогавашния български министър, отговарящ за българите в чужбина Божидар Димитров и го нарича "фурнаджийска лопата"[6].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
     Портал „Македония“         Портал „Македония