Направо към съдържанието

Виктор Крум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Виктор Крум
Характеристики
Косатъмнокестенява
Очикафяви
УчилищеДурмщранг
Първа появаХари Потър и Огненият бокал
Филмови адаптации
Актьор/АктрисаСтанислав Яневски

Виктор Крум (ролята се изпълнява от Станислав Яневски) е герой от поредицата на Джоан Роулинг – „Хари Потър“, по-специално в романа „Хари Потър и Огненият бокал“. Героят е българин и играе като търсач за националния отбор на България в популярния магьоснически спорт куидич. Той е най-добрият на поста си и това го прави световноизвестен в света на магьосниците. В романа Виктор Крум е и участник в Тримагическия турнир, който се провежда в училището за магия и вълшебства „Хогуортс“. Той се влюбва в Хърмаяни Грейнджър и я нарича „Хърмояна“. Виктор продължава да си общува с Хърмаяни, година след Тримагическият Турнир, въпреки че тя отказва на поканата му да му отиде на гости през лятото на 1995 г. Той вижда Хърмаяни и Хари отново (въпреки че не разпознава Хари, защото той е дегизиран) на сватбата на Фльор и Бил. Там той се чувства оскърбен от символа на Даровете на Смъртта изобразен на мантията на Ксено Лъвгуд, мислейки че това е знака на черния магьосник Гриндълоулд. Той също така се оплаква на Хари: „Какъв е смисълът да бъдеш всеизвестен куидичен играч, като всички хубави момичета са заети.“

Във филма ролята се изпълнява от българина Станислав Яневски.

Играе като търсач за българския отбор на Световното първенство по куидич – август 1994 – 1995 г.

Тъмнокосо момче с гърбав нос. Учи в „Дурмщранг“. Живее заедно с майка си и баща си в България. Те пътуват от България до Хогуортс за третото изпитание на сина си. И двамата са били жертви на Гриндълоулд.

Известен в цял свят, докато е още в училище Виктор отива в Хогуортс през 1994 – 1995 г. като представител на училището за магия и вълшебство „Дурмщранг“ в Тримагическия Турнир. Въпреки че много момичета си падат по него през учебната година, Крум се интересува само и единствено от Хърмаяни, с която отива на Коледния Бал. И именно тя е човекът, когото Виктор трябва да спаси по време на второто изпитание в Турнира. Въпреки ревността на Рон и че по приницип е груб с хората, Крум винаги се държи добре с Хари.