Виктор Куликов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Виктор Куликов
съветски и руски офицер

ЗваниеМаршал на Съветския съюз
Години на служба1939 – 1992
Служи на СССР
Руска федерация
Род войски
КомандванияГенерален щаб на Въоръжените сили на СССР,
Група съветски войски в Германия,
Въоръжените сили на държавите членки на Варшавския договор
Битки/войниВтора световна война
НаградиГерой на СССР
Орден „Ленин“ и др.
ОбразованиеВоенна академия „Фрунзе“
Военна академия на Генералния щаб на Русия

Дата и място на раждане
Верхняя Любовша, РСФСР
Дата и място на смърт
27 май 2013 г. (91 г.)
ПогребанНоводевическо гробище, Хамовники, Русия
Друга дейностСъветник на главнокомандващия на Въоръжените сили на ОНД,
Депутат във Върховния съвет на СССР,
Председател на комитета на Държавната дума по делата на ветераните
Подпис
Виктор Куликов в Общомедия

Вѝктор Гео̀ргиевич Кулико̀в (на руски: Вѝктор Гео̀ргиевич Кулико̀в) е съветски и руски военен и държавен деец, Герой на Съветския съюз (1981), маршал на СССР (от 1977 г.).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Виктор Георгиевич е роден на 5 юли 1921 година, в семейство на бедни селяни в село Верхняя Любовша (сега в Краснозоренския район на Орловска област). Служи в Червената армия е от 1939 година.

Завършва Гродненското военно-пехотно училище в 1941 година, офицерската Висша бронетанкова школа в 1947 година, Военната академия „М.В. Фрунзе“ в 1953 година и Военната академия на Генералния щаб в 1959 година.

Участва във Втората световна война – на Югозападния, Калининския, 1-ви Прибалтийски и 2-ри Беларуски фронтове, където заема различни командни длъжности в танковите части. От февруари 1943 до май 1945 година Куликов е заместник-началник и началник-щаб на отделна танкова бригада.

След войната е назначаван на различни постове във войсковите части.

От май 1967 година. Виктор Георгиевич е главнокомандващ на войските на Киевския военен окръг, от октомври 1969 година е главнокомандващ на Групата съветски войски в Германия, от септември 1971 до 1977 година. е началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на СССР и първи заместник-министър на отбраната. В периода 1977 – 1989 година е първи заместник-министър на отбраната на СССР и главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на държавите – участнички във Варшавския договор.

От 1989 до януари 1992 година е генерален инспектор към Министерството на отбраната на СССР.

През 1992 година Куликов е назначен за съветник на главнокомандващия на Обединените въоръжени сили на ОНД, а от септември същата година е съветник при Министерството на отбраната на Руската федерация.

Виктор Георгиевич е член на КПСС от 1942 година и член на ЦК на КПСС от 1971 година. Депутат във Върховния съвет на СССР на VII и VIII конгрес. Депутат на III конгрес на Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация (1999 – 2003), председател на комитета на Държавната дума по делата на ветераните.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Награди на СССР и Русия[редактиране | редактиране на кода]

При оттеглянето си в пенсия е награден с поименно оръжие – пистолет (1992).

Чуждестранни награди[редактиране | редактиране на кода]

Има 52 чуждестранни държавни награди.

Военни звания[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Куценко А. Маршалы и Адмиралы флота Советского Союза. Киев. Полиграфкнига, 2007, стр. 217 – 223
  • Маршалы Советского Союза. Личные дела рассказывают. Институт военных историко-патриотических проблем и иследований. Москва. Любимая книга, 1996, стр. 47 – 48, ISBN 5-7656-0012-3

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Иван Якубовски Върховен главнокомандващ на Обединените сили на държавите – участнички във Варшавския договор (1967 – 1976) Закриване на длъжността – 1991 г.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Куликов, Виктор Георгиевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​