Виктор Нинов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Виктор Нинов
българо-американски химик
Роден
Научна дейност
Област Химия

Виктор Нинов е български химик, бивш изследовател в групата по ядрена химия работеща в националната лаборатория Лорънс Бъркли на САЩ

Нинов е обучен в германски център за тежки йонни изследвания. Неговото наемане в лабораторията Лорънс Бъркли се считало за споучлив ход; той бил замесен в откриването на елементи 110 (сега наименуван дармщадтий), 111 (сега наименуван рентгений) и 112 и бил считан за един от водещите експерти по използването на сложни софтуери нужни за засичането на разрушаването на веригата на нестабилни трансуранови елементи.

Когато резултатите се оказали невъзможни за повторение от групата Бъркли и други лаборатории по света, се състояло вътрешно разследване. Резултатите сочили, че работата на д-р Нинов била „фалшифицирана“ и последвал скандал на високо ниво. Международният комитет заключил, че Нинов бил единственият човек в големия проект, който можел да преработи информацията от компютрите в разбираеми за човека резултати и използвал тази възможност да покаже неправилна информация. Повторно анализиране на данните сочи, че резултатите не съвпадат с тези фалшифицирани от Нинов. Нинов е уволнен през 2001. Той продължава да твърди, че е невинен и не е изменял информацията, за да направи измама. Също така твърди, че всичко било част от международен опит да бъде натопен.