Виктор Тауск

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Виктор Тауск
Viktor Tausk
психолог
Виктор Тауск, ок. 1900 г.
Виктор Тауск, ок. 1900 г.

Роден
Починал
3 юли 1919 г. (40 г.)
Научна дейност
Област Психология

Виктор Тауск (на словашки: Viktor Tausk) е пионер психоаналитик и невролог. Студент и колега на Зигмунд Фройд, най-ранния представител на психоаналитичните концепции във връзка с клиничните психози и личността на актьора.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Тауск е бил адвокат и писател, когато започва да учи медицина във Виена около 1910 г. [1] Той се присъединява към Виенското психоаналитично общество и скоро започва да допринася с книги.

През 1919 г. след като излиза от сянката на Фройд, Тауск публикува книга относно произхода на налудността, обща за широк кръг от шизофренични пациенти, а именно тази за чуждо устройство, зловредно и отдалечено, повлияващо на техните мисли и поведение. Това устройство се обяснява като „Повлияваща машина“, а книгата е наречена „Върху произхода на Повлияващата машина в Шизофренията“. Това е най-известната му публикация, отивайки отвъд неговото поле на изследване в други области като например литературознанието.

Фройд и смърт[редактиране | редактиране на кода]

На сутринта на 31 юли 1919 г., след като Хелене Дойч спира лечението на Тауск по настояване на Фройд и след сложни отношения със Зигмунд Фройд и Лу Андреас-Саломе, Тауск се самоубива.

Фройд пише на Саломе това „Признавам не ми липсва много; От доста време осъзнавах, че той няма да бъде повече в услуга; наистина той представляваше опасност за бъдещето.“ [2]

Избрана библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Victor Tausk. Sexuality, War and Schizophrenia: Collected Psychoanalytic Papers (Philanthropy and Society) (1990) ISBN 0-88738-365-3

Книги за Виктор Тауск[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Clark, Ronald W. Freud: The man and the cause. Cape and Weidenfeld & Nicolson, 1980., p286
  2. Cited in Clark (1980), p399

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Viktor Tausk“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.