Виктор Хутев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Виктор Ташо Хутев
български имигрант в САЩ
Роден: 2 март 1885 г.
Починал: 5 февруари 1955 г. (69 г.)

Виктор Хутев е български имигрант и духовен водач в САЩ от началото на 20 век.

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

В САЩ Виктор Хутев основава религиозната общност, известна като „Клонка Давидова“, през 1934 г., след като е отлъчен от църквата на адвентистите от седмия ден

Виктор Хутев печели пари от бизнес в Калифорния и се заема с изучаването на Библията, без да има научни претенции в областта на Библеистиката. Купува парче земя край Уейко, Тексас, и се нанася там заедно с последователите си, които не приемат адвентиската доктрина. В парцела са построени магазин и теологическо училище. Виктор Хутев нарича имението "Планината Кармел". Американските му последователи вярват, че в Хутев се е въплътил пророк Илия, който е слязъл от Небесното царство, за да провъзгласи второто пришествие.

В "Планината Кармел" вярват, че когато настъпи съдбовният час, ще се върнат в Палестина, за да приветстват Спасителя. Жителите на "Планината Кармел" утвърждават серия от правила за самоуправление, които де факто превръщат лидера на общността в самодържец и го обожествяват като жив пророк.

Последователи[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на Виктор Хутев през 1955 г. на Планината Кармел избухва борба за власт, която печели Бенджамин Роудън, а през 1987 г. неин лидер става Дейвид Кореш.

Лидерът и последователите очакват предстоящ сблъсък между истински вярващите в Бога и силите на вероотстъпниците, с които във фундаменталистките среди обикновено се идентифицират САЩ или ООН. Кореш предсказва, че сблъсъкът най-вероятно ще бъде през 1995 г.

Подготвяйки се за него, според официалната американска версия, в края на 1991 г. той започва да купува оръжие и да изучава военното дело. През юни 1992 г. Бюрото за контрол над алкохола, тютюна и огнестрелните оръжия започва да разследва "Планината Кармел" след постъпила "информация", че някой от живеещите там си е поръчал кутия гранати по пощата. През ноември-декември 1992 г. и януари 1993 г. агенти на ФБР "разпитват" бивши членове на сектата, които не успяват да разкрият нищо за евентуални оръжейни афери на Кореш, но за сметка на това разказват за систематичните изнасилвания и сексуалния тормоз на деца, с които "пророкът" и повечето от мъжете в сектата участвали (евентуално).

Тази информация на ФБР е "потвърдена от пострадали деца пред Конгреса" по време на слушания през 1995 г. и след като Кореш усеща накъде отиват нещата обявява на хората си, че Апокалипсисът ще настъпи, когато армията на САЩ нападне планината Кармел. На планината започват да се запасяват с храна и оръжие.

На 28 февруари 1993 г. сградата е обградена от агенти на ФБР. Когато те атакуват, хората на Кореш откриват огън по тях според официалната американска версия за трагедията. 4 агенти са убити. Тогава ФБР обкръжава сградата, в която се намират 110 души, сред които 30 деца. 51 дена продължава обсадата, докато на 19 април 1993 г. е дадена заповед за атака. Танкове влизат в дървената къща, а вътре е вкаран сълзотворен газ. Избухналият пожар изпепелява хората вътре, 82-ма от планинците загиват.

След разигралата се трагедия години наред в американските съдилища продължават делата за това кой е виновен – властите или последователите на Дейвид Кореш, който е представян от официалната американска пропаганда като наркоман, алкохолик, педофил, полигамен и т.н. На 25 януари 2009 г. е убита в САЩ майката на Дейвид Кореш, която преди това е обвинена в убийство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]