Вилдан Фаик Дибра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за духовника. За политика вижте Фаик Шатку.

Вилдан Фаик Дибра
Vildan Faik Dibra
албански просветен деец
Роден
Починал
1925 г.

Вилдан Фаик Дибра (на албански: Vildan Faik Dibra) е албански мюсюлмански духовник и учител, виден деец на Албанското възраждане.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в албанското горнореканско село Рибница, тогава в Османската империя, днес в Северна Македония. Завършва основно и средно образование в Дебър, след което продължава да учи в Цариград. Назначен е за преподавател във високото медресе в Юскудар. Участва активно в албанското национално движение в началото на XX век. Член е на комитета Башкими (Единство) в Истанбул. В 1906 година изнася серия речи в албански градове като представител на Цариградската община. Делегат е на Битолския конгрес от 14 до 22 ноември 1908 година, който приема албанската азбука. Неговите аргументи за и против Цариградския вариант на азбуката се оказват от голямо значение. Много от участниците на конгреса чакат неговото мнение. Вилдан Фаик Дибра заявява, че „Религията и Коранът нямат нищо общо с азбуката. Няма абсолютно никакъв проблем да се използва латинската азбука за албанския език“. Също така посочва и практическата полза, че изучаването на албански ще е по-лесно, ако той използва латиницата. Вилдан Фаик Дибра е автор на няколко литературни и философски книги на източни езици. Също така и на няколко труда върху шариата. Умира в Истанбул в 1925 година.[1][2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Zekay, Ramiz. The Development of the Islamic Iulture among Albanians during the XX Century. Tiranë, The Albanian Institute of Islamic Thought & Civilization, 1997. Посетен на 30 януари 2014 г. Архив на оригинала от 2014-02-19 в Wayback Machine.
  2. Vildan Faik Dibra. Mrojtësi i Alfabetit Shqip // Xhemail Çupi. Архивиран от оригинала на 2014-02-02. Посетен на 30 януари 2014 г.
  3. Lazimi, Blerim. KONTRIBUTI I MEDRESISTËVE NË ZHVILLIMIN E ARSIMIT NË TREVAT E DIBRËS // Zëri Islam. 29 август 2012 г. Посетен на 30 януари 2014 г.