Вилнюски университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вилнюски университет
Vilniaus universitetas
Университетът през XIX век
Университетът през XIX век
Основан 1579 г.
Вид държавен университет
Ректор Артурас Жукаускас
Преподаватели 1334
Студенти 20 643
Местоположение Вилнюс, Литва
Сайт vu.lt
Vilnius University Coat of arms.JPG
Вилнюски университет в Общомедия

Вилнюският университет (на литовски: Vilniaus universitetas) е най-старото висше учебно заведение в Литва. В Източна Европа е хронологично трети по ред сформиран след Кьонигсбергския унивреситет (1544) и Острожката академия (1576).

Преобразуван в университет на основата на създаденото през 1570 г. Йезуитско училище – за духовно противодействие на реформацията в западноруските /литовски/ земи по това време (в хода на контрареформацията). С акт на крал Стефан Батори от 1 април 1579 г. йезуитското училище е преобразувано в университет. Вилнюският университет е в основата на формираната специфична униатска култура в Жеч Посполита след брестката уния (1596).

До 1755 г., когато е основан Московския университет, или до времето на руското просвещение от XVIII век, Вилнюският университет е най-източния университет в Европа.

Първоначално е имал два факултета – по философия и теология. През 1641 г. са създадени и юридически и медицински факултет, които реално започват да обучават студенти през 1644 г. – юридическия, а медицинския – чак през 1781 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]