Вилхелм Гризингер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вилхелм Гризингер
лекар

Роден
Починал
Вилхелм Гризингер в Общомедия

Вилхелм Гризингер (на немски: Wilhelm Griesinger) е германски невролог и психиатър роден в Щутгарт. Учи под ръководството на Йохан Лукас Шьонлейн в Университета в Цюрих и при лекаря Франсоа Маженди (François Magendie) в Париж.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

След като получава доктората си, практикува медицина на няколко места включително Вюртемберг, Щутгарт, медицинската клиника в Тюбинген и в Университета в Кил. В началото на 50-те години на 19 век заминава за Египет, за да оглави медицинското училище в Кайро и става личен лекар на Абас I. По време на престоя си в Кайро, придобива опит с тропическите болести и в резултат на него публикува "Klinische und anatomische Beobachtungen über die Krankheiten von Aegypten (1854) and Infectionskrankheiten" през 1857.

През 1854 става професор по клинична медицина в Университета в Тюбинген и наследява приятеля си Карл Вундерлих (1815-1877) като директор на Тюбингенската медицинска клиника. През 1859 Гризингер става началник на институция за деца с душевни недъзи в малкия град Мариаберг и от 1860 участва в планирането на Психиатричната клиника Бургхьолцли в Цюрих. През 1865 се мести в Берлин и наследява Мориц Хайнрих Ромберг като директор на университетската поликлиника. В Берлин създава два влиятелни психиатрични журнала "Medicinisch-psychologische Gesellschaft" и "the Archiv für Psychiatrie und Nervenkrankheiten".

Гризингер е запомнен с реформите си засягащи душевно болните и системата на психиатриите. Той вярва в интеграцията на душевно болните в обществото и предлага, че краткотрайната хоспитализация може да бъде комбинирана с близко сътрудничество естествени подкрепящи систеви. Също така дава ценни прозрения за природата на психопатичното поведение. Днес болницата Вилхелм Гризингер в Берлин е наречена в негова чест.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Wilhelm Griesinger“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.