Вилхелм Мах

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вилхелм Мах
Портрет от Збигнев Крезовати
Роден26 декември 1916 г.
Починал2 юли 1965 г. (48 г.)
Варшава, Полша
Професияписател, поет, сценарист, журналист
Националност Полша
Активен период1945 – 1965
Жанрдрама, документалистика
Направлениесоциалистически реализъм
Известни творби„Агнешка – дъщерята на Колумб“
НаградиКавалерски кръст на Ордена на Полското възраждане
Уебсайт
Вилхелм Мах в Общомедия

Вилхелм Мах (на полски: Wilhelm Mach) е полски журналист, литературен критик, сценарист, поет и писател на произведения в жанра драма и документалистика.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Вилхелм Мах е роден на 26 декември 1916 г. в Камионка край Ропчице, Подкарпатско войводство, Полша, в селското семейство на Винсенти Мах и Аполония от Бялков. Завършва началното си образование в Камионка, а основното в Ропчице. Учи в класическото общообразовантелно училище, където през 1928 г. дебютира с поемата „Jesień“ отпечатана в училищното списание „Przyczesność“ и разказа „Dawne zapusty“ публикуван в списание „Rola“. Продължава образованието си в гимназията „Владислав II Ягело“ в Дембица, която завършва през 1936 г. Там редактира училищното списание „U nas“. През 1938 г. завършва Държавната педагогика в Краков.

В продължение на една година отбива военната си служба и завършва Школата за пехотни офицери. В началото на Втората световна война воюва през септември в битките при Пшчина и Томашов Любелски в 6-а пехотна дивизия на армията „Краков“. По време на окупацията от германската армия живее със сестра си Бронислава в Сенджишов Малополски, а след това от 1941 г. в Краков, където е работи в социалното осигуряване. В Краков е активист от ъндърграунда и преподава на ученици от гимназията в подземията.

След войната учи полска филология във Факултета по хуманитарни науки на Краковския университет, който завършва през 1947 г.

Официалният му литературен дебют е с публикуването през 1945 г. на стихотворението „Далеч далеч“ в седмично списание „In inna“ и с разказа „Ръжда“ в седмичника „Odrodzenie“ (Възраждане). В периода 1945 – 1946 г. е част от литературната група „Различните младежи“. В периода 1945 – 1950 г. е секретар на редакцията на месечния „Twórczość“ в Краков. Публикува разкази и литературни рецензии, в „Odrodzień“ (1945 – 1947) и в „Dziennik Literacki“ (1947 – 1950).

През 1945 г. става член на Младежкия кръг към филиала на Съюзът на полските писатели в Краков. Става член на Съюза през 1948 г. В периода 1947 – 1948 г. е стипендиант на френското правителство в Париж. През 1950 г. се премества във Варшава заедно с редакцията на „Twórczośc“. Бил е литературен консултант на Дома на полската армия. През 1950 – 1958 г. е редактор на седмичника „Нова култура“. От 1958 г. е сценарист към филмовата група.

Сред най-добрите произведения на писателя са „Ръжда“, „Яворовият дом“, „Животът – големият и малкият“ и „Агнешка – дъщерята на Колумб“. В своите творби писателят се занимава главно с психологически проблеми и морални промени в разбирането на живота в полската провинция. Романът му „Планините край Черно море“ е експериментално прозаично произведение изследващо темата за собствената идентичност. Пише разкази, литературна критика и публицистични статии.

Вилхелм Мах умира внезапно на 2 юли 1965 г. във Варшава.

Посмъртно са публикувани сборникът му с разкази Квартална пролет (1978), Преживявания и случаи. Разкази, есета, доклади и колони 1945 – 1953 (1954), Литературни скици (1971).

На негово име е учредена литературна награда, която се присъжда ежегодно за най-добро първо литературно произведение.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Гробът на писателя във военното гробище във Варшава

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • Rdza (1950)
  • Jaworowy dom (1954) – държавна награда на Полската народна република
    Яворовият дом, изд.: „Народна култура“, София (1956), прев. Анастасия Ганчева-Зографова
  • Życie duże i małe (1959) – награда на издателство „Лод“
    Животът – големият и малкият, изд.: „Народна култура“, София (1960), прев. Ванда Смоховска-Петрова
  • Góry nad czarnym morzem (1961)
  • Agnieszka, córka Kolumba (1964) – държавна награда на Полската народна република
    Агнешка – дъщерята на Колумб, изд.: „Народна култура“, София (1966), прев. Димитър Икономов

Сборници[редактиране | редактиране на кода]

  • Za kwadrans wiosna (1978)

Сценарии[редактиране | редактиране на кода]

  • Do widzenia, do jutra (1960) – със Збигнев Цибулски и Богомил Кобиела
  • Agnieszka 46 (1964) – с Ждислав Сковронски

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

  • Doświadczenia i przypadki. Opowiadania, eseje, reportaże i felietony. 1945 – 1953 (1954)
  • Szkice literackie (1971)

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

  • Do widzenia, do jutra (1960)
  • Agnieszka 46 (1964)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wilhelm Mach в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​