Виницка трагедия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Постер за Виницката трагедия

Виницката трагедия (на украински: Вінницька трагедія) или Трагедията във Виница е масова екзекуция, извършена от болшевишката власт в бившия СССР.

Масовите репресии, завършили със смъртта на 9439 души, са извършени от областното управление на НКВД във Виница в т. нар. период на ежовщината (1937 - 38). През 1940 година разследващите органи на НКВД започват наказателно дело за масови неоснователни репресии във Виницка област. В резултат от разследването началникът на Виницкото управление на НКВД Коробльов, заедно с началника на 3-ти отдел на Виницкото УНКВД са осъдени на смърт, но следствието е прекъснато заради началото на Операция Барбароса.

През 1943 година Абверът се натъква на зловещ масов гроб, разкриващ провежданата политика на масови разстрели от сталинисткия режим в Украйна в периода 1937-38 година. Разкритията придобиват широка известност чрез Министерството на пропагандата на Йозеф Гьобелс в страните от Оста. В периода май-октомври 1943 от масовия гроб са ексхумирани 9439 трупа, като умъртвените са обявени за жертви на жидоболшевизма в периода 1937-38 година.

С превземането на Виница от Червената армия през 1944 година жертвите на престъплението са обявени от сталинисткия режим за "жертви на националсоциализма" с цел да се прикрият истинските извършители на деянието.

През периода на Студената война в украинската емигрантска преса излизат редица публикации, разкриващи истинските извършители на престъпното деяние. Едва след рухването на Съветския съюз в страните от бившия СССР и Източен блок излизат наяве фактите за случилото се във Виница и в обществото започва да се говори за Виницката трагедия.

На 15 юни 1943 година е сформирана международна независима комисия с участието на 11 независими авторитетни експерти от европейските страни за установяване на точните факти за Виницката трагедия, в резултат на работата на която през 1944 година в Берлин излиза мемориално издание в памет на жертвите, озаглавено на немски Amtliches Material zum Massenmord von Winniza.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Винницкая трагедия“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.