Винт (прост механизъм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Винт.

Анимация, показваща работата на винта. Когато винта се върти гайката се движи линейно по дължината на винта. Този винт се нарича ходов (подавателен) винт.

Винт (прост механизъм) е механизъм, който превръща въртеливото движение в линейно движение и момента на въртеливото движение в линейна сила. Той е един от шестте класически прости механизми.

Подобно на другите прости машини винта може да увеличава силата. като малката сила необходима за въртенето на винта може да даде голяма аксиална сила в гайката. Колкото по-малка е стъпката на винта, толкова по-голяма е силата, която се получава на изхода.

Използване[редактиране | редактиране на кода]

Дървен винт от древна римска преса за зехтин

Една от първите машини в древността е преса за зехтин. При нея винта е изработван от дърво.

Има много различни инструменти използващи основно движението на винта:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Screw (simple machine)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.