Виракоча (Хатун Тупак)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Виракоча Инка
Капак Инка (т.е. император)
Viracocha Inca.jpg
Медальон с образа на Виракоча
Управление ~ 14001438 г.
Предшественик Яхуар Хуакак
Наследник Куси Юпанки (Пачакути)
Лични данни
Пълно име Хатун Тупак
Семейство
Династия Ханан
Потомци Рока (първороден)
Тупак Хуарочири
Куси Юпанки (Пачакути)
Уркон

Хатун Тупак, който царува под името Виракоча Инка (кечуа: Wiraqucha Inka) е осмият владетел на инките, носещ титлата Капак Инка или Сапа Инка (исп: Cápac Inca; кечуа: Qhapaq Inka; превод: „Великият син на Инти“). Той управлява кралство Куско в началото на XV век, от около 1400 до 1438 година.

Хатун Тупак е най-малкият от тримата законни синове на Яхуар Хуакак, но след неизяснени обстоятелства той взема властта в Куско и разпространява историята, че му се присънил бог Виракоча, който му дал властта и му заръчал да разшири империята на инките. Оттогава Хатун Тупак взима името на богът-създател Виракоча.

Началото на управлението му започва с много размирици и опити да бъде премахнат, но той се справя с бунтовниците и предприема разширителни походи срещу съседите си. По негово време, владенията на инките се разширяват значително в посока на река Урубамба и към езерото Титикака.

През 1438 г. инките са нападнати от племето чанки. Виракоча не успява да се справи с надвисналата заплаха и според една от теориите бяга в крепостта Писак, оставяйки Куско на произвола на съдбата. Поради това негово неадекватно решение той е детрониран от законните си синове и е заменен от сина си Куси Юпанки.

Сапа Инка
Яхуар Хуакак
7-ми Инка
Yahuar Huacac.jpg
(~ 1380 – 1400)
Виракоча
8-ти Инка
Viracocha Inca.jpg
(~ 1400 – 1438)
Пачакути
9-ти Инка
Pachacutec.jpg
(1438 – 1471)
Тауантинсую

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]