Виракоча (Хатун Тупак)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Виракоча Инка
Капак Инка (т.е. император)
Медальон с образа на Виракоча
Управление~ 14001438 г.
НаследилЯхуар Хуакак
НаследникКуси Юпанки (Пачакути)
Лични данни
Пълно имеХатун Тупак
Семейство
ДинастияХанан
ПотомциРока (първороден)
Тупак Хуарочири
Куси Юпанки (Пачакути)
Уркон
Виракоча Инка в Общомедия

Хатун Тупак, който царува под името Виракоча Инка (кечуа: Wiraqucha Inka) е осмият владетел на инките, носещ титлата Капак Инка или Сапа Инка (исп: Cápac Inca; кечуа: Qhapaq Inka; превод: „Великият син на Инти“). Той управлява кралство Куско в началото на XV век, от около 1400 до 1438 година.

Хатун Тупак е най-малкият от тримата законни синове на Яхуар Хуакак, но след неизяснени обстоятелства той взема властта в Куско и разпространява историята, че му се присънил бог Виракоча, който му дал властта и му заръчал да разшири империята на инките. Оттогава Хатун Тупак взима името на богът-създател Виракоча.

Началото на управлението му започва с много размирици и опити да бъде премахнат, но той се справя с бунтовниците и предприема разширителни походи срещу съседите си. По негово време, владенията на инките се разширяват значително в посока на река Урубамба и към езерото Титикака.

През 1438 г. инките са нападнати от племето чанки. Виракоча не успява да се справи с надвисналата заплаха и според една от теориите бяга в крепостта Писак, оставяйки Куско на произвола на съдбата. Поради това негово неадекватно решение той е детрониран от законните си синове и е заменен от сина си Куси Юпанки.

Сапа Инка
Яхуар Хуакак
7-и Инка

(~ 1380 – 1400)
Виракоча
8-и Инка

(~ 1400 – 1438)
Пачакути
9-и Инка

(1438 – 1471)
Тауантинсую

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]