Вирга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вирга от слоесто-дъждовни облаци.
Вирга от високо-купести облаци.

Вирга (от латински: virga – клонка, вейка) е видима ивица от валеж, който пада от облак, но се изпарява или сублимира, преди да е достигнал земята.[1]

При голяма надморска височина, валежите са основно от ледени кристали, които първо се разтапят, а след това се изпаряват. Това обикновено се дължи на компресионно нагряване, тъй като атмосферното налягане се покачва по-близо до земята. Това е често срещан феномен в пустините и умерените пояси: Близкия Изток, Австралия, Северна Африка, Западните Съединени щати и Канадските прерии.

Виргата може да предизвика различни метеорологични ефекти, тъй като дъждът преминава от течна форма в пара, при което се премахва голямо количество топлина от въздуха, поради високата специфична топлина на изпарение на водата. В някои случаи, тези участъци с по-хладен въздух могат да се спуснат бързо, създавайки влажен или сух микропорив, който може да е много опасен за въздухоплаването. От друга страна, изпаряващите се валежи на висока надморска височина могат да се загреят чрез компресия докато падат и да предизвикат силен вертикален вятър, който може бързо да повиши температурата на повърхността. Това рядко явление често включва изключително сух въздух.

Виргата играе роля и при образуването на бури. Малките частици от даден облак се издухват към съседен пренаситен въздух и действат като кондензационно ядро, създавайки условия за образуване на купесто-дъждовна облачност.

Извън Земята[редактиране | редактиране на кода]

Дъждът от сярна киселина в атмосферата на Венера се изпарява, преди да достигне земята, поради голямата температура близо до повърхността.[2] По подобен начин, вирга съществува и на газови гиганти като Юпитер. През септември 2008 г. космическият апарат Финикс на НАСА открива снежен вариант на вирга в марсианските облаци.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Glossary of Meteorology. American Meteorological Society, 2000. ISBN 1-878220-34-9. Архив на оригинала от 2011-06-06 в Wayback Machine.
  2. Planet Venus: Earth's 'evil twin' // BBC News, 7 ноември 2005.
  3. NASA Mars Lander Sees Falling Snow, Soil Data Suggest Liquid Past // 29 септември 2008. Архивиран от оригинала на 2012-07-27. Посетен на 3 октомври 2008.