Високи Татри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Високи Татри
Поглед на Високите Татри от Малолачник
Поглед на Високите Татри от Малолачник
Relief Map of Slovakia 2.png
49.1672° с. ш. 20.1311° и. д.
Местоположение на картата на Словакия
Общи данни
Местоположение Флаг на Словакия Словакия
Флаг на Полша Полша
Част от Карпати
Високи Татри в Общомедия
Шрбске Плесо (Štrbské Pleso)
Щрбске Плесо (Štrbské Pleso)

Високите Татри (на словашки: Vysoké Tatry, на полски: Tatry Wysokie) са планинска верига, която включва най-високата част от Татрите и е с най-голяма надморска височина в целия район на Карпатите. По-голямата им част се намира в Словакия, а по-малката част е в Полша. Разположени са северно от Ниските Татри, от които ги отделя долината на реката Вах.

Основното ядро на масива и всички най-високи върхове на планината се намират в Словакия. Най-високият връх на планинската верига – Герлаховски щит 2655 m – е същевременно и най-високата точка на страната. На границата със Словакия се намира и най-високата точка на Полша, върхът Риси. Във Високите Татри се срещат много редки и ендемични видове растения и животни. Различни видове бозайници като мечка, рис, дива коза, порови, вълк и лисица обитават масива.

Областта е известна с условията си за практикуване на зимни спортове. Най-големите ски-центрове са Щръбске Плесо, Стари Смоковец, Татранска Ломница в Словакия и Закопане в Полша.

Татранският национален парк (Tatranský národný park) в Словакия е създаден през 1948 г. докато полският Татрзански национален парк (Tatrzański Park Narodowy) през 1954 г.

Поглед на Високите Татри от Попрад
Поглед на Високите Татри от Попрад

Върхове[редактиране | редактиране на кода]

Най-известните планински върхови на Високите Татри са:

Долини[редактиране | редактиране на кода]

Морске Око

Във Високите Татри има 23 долини, повече на словашката страна.

Езера[редактиране | редактиране на кода]

Най-голямо, Морске Око с площ 34,50 ha, дълбочина 50,8 m, 1395,4 m н.в., се намира на полската страна. Най-дълбоко е Велке Хлинцово Плесо (20,08 ha, 53 m, 1946 m) което се намира в Словакия. Много популярни са Щрбске плесо и Попрадске плесо.

Водопади[редактиране | редактиране на кода]

Най-известните водопади се намират на Студени поток. Най-голям, но не най-висок, водопад на полската страна е Сиклава. Неговата височина е 64 – 70 m, докато наклон около 35°.

Градове[редактиране | редактиране на кода]

На територията на Високите Татри се намира единствен град, Високе Татри който е изходна точка за екскурзии към Високите Татри.

Наука[редактиране | редактиране на кода]

Във Високите Татри се намират две основните астронимически обсерватории на Словакия: обсерватория Скалнате Плесо и обсерватория Ломницки щит.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]