Висотомер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Висотомерът (на английски: Altimeter) е прибор за измерване на надморска височина на базата на разликата в атмосферното налягане. Обикновено се използва анероиден барометър.[1]

Алтиметър, или Висотометър за надморска височина е инструмент, използван за измерване на височината на обекта над фиксирана ниво. Измерването на надморска височина се нарича измерване на височина, което е свързано с понятието батиметрията, измерването на дълбочина под вода.

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

А барометричен алтиметър, използван заедно с топографска карта, може да помогне да се провери нечие място. Тя е по-надеждна, а често и по-точно, от GPS приемник за измерване на височината; сигналът на GPS може да не е наличен, например, когато човек е дълбоко в един каньон, или може да даде много неточни височини, когато всички налични сателити са близо до хоризонта. Тъй като барометричното налягане се променя с времето, туристите трябва периодично отново да калибрират своите алтиметри при достигане на известна височина, като например дадена пътека, кръстопът или връх, които са маркирани върху топографска карта.

При самолетите[редактиране | редактиране на кода]

Барометърът измерва атмосферното налягане от фиксиран модул извън самолета. Налягането на въздуха намалява с увеличаване на надморската височина-около 100 хектопаскала на 800 метра или един инч на живак на 1000 фута в близост до морското равнище.

Устройството на висотомера

Висотомерът е калибриран за да покаже налягането директно като надморска височина над средното морско равнище, в съответствие с атмосферен математически модел, дефиниран за международен стандарт от атмосферата (МОС). По-старите въздухоплавателни средства, използват обикновено барометър, на който стрелката прави по-малко от един оборот около циферблата от нула до пълната скала. Този дизайн еволюира до алтиметри с първична стрелка и една или повече вторични стрелки, които показват броя на оборотите, подобно на циферблата. С други думи, всяка стрелка показва различна цифра от стойността на измерваната текущата надморска височина. Въпреки това този дизайн е излязъл от употреба, поради риск от неправилен прочит в стресови ситуации. Дизайнът се развил по-нататък и се е появил барабанен тип алтиметри, последната стъпка в аналогова апаратура, където всеки оборот на една единствена секция, отчита 1000 фута, с хиляда стъпки, записани на цифров индикатор-барабанен тип. За да се определи надморската височина, пилотът трябва първо да отчете секцията на барабана за определяне на хилядите, след това да погледне в секцията за стотиците. Модерните аналогови алтиметри в транспортните самолети са обикновено барабан тип. Най-новото развитие с електронна система за полет по прибори с интегрирани цифрови алтиметърни дисплеи дава по-голяма яснота. Тази технология е навлязла първо в специални и военни самолети, докато сега е стандарт в много общи въздухоплавателни средства.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Altimeter“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.