Виталий Цешковски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Виталий Цешковски
руски шахматист
Роден
Починал
ПогребанРусия
Виталий Цешковски в Общомедия

Виталий Цешковски (на руски: Виталий Цешковский) е руски шахматист. Той е международен майстор от 1973 г. и международен гросмайстор от 1975 г.

Шахматна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Цешковски е двукратен шампион е на Съветския съюз. През 1978 г. поделя титлата с Михаил Тал, а през 1986 г. става едноличен победител.

Участник е на два междузонални турнира – Манила (1976) и Рига (1979). На първия завършва на четвърто място, като пред него се класират Енрике Мекинг, Лев Полугаевски и Властимил Хорт. На втория представянето му е по-скромно – девета позиция.

Има едно участие на шахматна олимпиада. То е за отбора на Съветския съюз в Дубай през 1986 г. Цешковски е втора резерва. Изиграва пет партии и печели 2,5 точки (2+ 1– 2=). Втората му загуба е записана в 11-ия кръг от българския шахматист Крум Георгиев. Спечелва златен отборен медал.

По време на кариерата си, Цешковски успява да победи трима световни шампиони, на различни международни форуми. През 1970 г. на турнира в Сочи, Цешковски побеждава Михаил Тал. Василий Смислов също сломява глава на Московската Спартакиада през 1974 г. На първенството по шахмат на Съветския съюз през 1978 г., Цешковски побеждава младия и амбициозен Гари Каспаров.

Турнирни победи[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Olimpbase.org
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Vitaly Tseshkovsky“ и страницата „Witalij Cieszkowski“ в Уикипедия на английски и полски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.