Витоша къп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Витоша къп
Държава България
Основана2018 г.
ШампионЖелезница
(2021)
УебсайтОфициален сайт

Витоша къп е официален футболен турнир от календара на БФС, който се провежда на стадион „Анева чешма“ в село Железница като предсезонно подготвително състезание. Организирането и администрирането на турнира е една от заложените дейности в Устава на „Сдружение Футболен клуб Железница“.

Цели на турнира[редактиране | редактиране на кода]

Витоша къп“ предоставя платформа за предсезонна подготовка на клубовете и техните състезатели, дава възможност за реализиране на културен и спортен обмен и професионална изява. С осигуряването на отлични условия и приветлива обстановка, спомагащи за бягството от градския стрес и благодарение на стабилната нормативна база се провокира демонстрация на спортна етика по време на целия турнир, която спомага за развитие и популяризиране на аматьорския и масов футбол; провеждане на добра физическа подготовка при чиста околна среда; формиране на спортна култура и позитивно отношение към футбола; формиране на толерантно отношение и навици в посока „честна игра“, което изгражда авторитета на спорта футбол.

Структура на турнира[редактиране | редактиране на кода]

Групова фаза. Участващите отбори са разпределени в предварителни групи след жребий. Броят на предварителните групи се определя от този на участващите отбори. Елиминационна фаза. Редът на класиране за елиминационната фаза се определя с Наредбата и зависи от формата на турнира (8, 12 или 16 отбора)

Топ 4 от всяко издание на турнира[редактиране | редактиране на кода]

Сезон 1-ви 2-ри 3-ти 4-ти
2018 Железница Гранит (Владая) Надежда (Доброславци) Рилец (Говедарци)
2019 Витоша (Бистрица) 2 ЦСКА 1948 2 Рилец (Говедарци) Банкя 2009
2020 Витоша (Бистрица) 2 Армейци (Кюстендил) Козаро (Ботевград) Банкя 2009
2021 Железница Марица Белово ФК Миньор (Бобов дол) Зенит (Церово)

Източници[редактиране | редактиране на кода]