Владимир Атласов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Атласов.

Владимир Атласов
руски изследовател
Vladimir Atlasov.jpg
Роден
1661 г.
Починал
1711 г. (50 г.)
Националност Флаг на Русия Русия

Владимир Василиевич Атласов (в някои източници Отласов, на руски: Владимир Васильевич Атласов) е руски пътешественик, сибирски казак, изследовател на Камчатка.

Произход и младежки години (1661 – 1697)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е около 1661/1664 година във Великий Устюг, Русия, в семейството на якутски казак. През 1682 започва събирането на ясак (данък, главно във вид на ценни животински кожи събиран от племената населяващи Сибир) от местните коряки и юкагири по теченията на реките Алдан и Уда. През 1695, след като служи като петдесятник е назначен за чиновник в Анадирския острог. След като получава сведения от изпратения от него през 1696 г. казак Лука Морозко в Камчатка, започва да се подготвя за експедиция.

Експедиционна дейност (1697 – 1700)[редактиране | редактиране на кода]

През пролетта на 1697 г., с отряд от 125 човека (60 казаци и 65 юкагири), предприема поход от Анадирския острог през Корякската планина на юг. Достигайки Камчатка, отрядът се разделя. Лука Морозко със своите хора се отправя да изследва източното крайбрежие на Камчатка, а Атласов – западния бряг. След това отрядите отново се съединяват и продължават по централната част на полуострова.

По време на похода са завоювани 4 корякски селища и са обложени с данък. Достигайки до река Камчатка, основава Верхнекамчатския острог. Оттам походът продължава на юг и достигат до най-южната точка на полуострова, от където казаците виждат най-северния остров от Курилските о-ви. След това групата се завръща във Верхнекамчатския острог, Атласов оставя част от хората си там, а сам се отправя за Анадир, а след това и за Якутск, където пристига през 1700.

Следващи години (1700 – 1711)[редактиране | редактиране на кода]

В Якутск Атласов систематизира събраните материали и написва подробен отчет, в който съобщава за релефа, климата, флората и фауната, населението на полуострова и близколежащите острови. Към отчета си прилага и първата съставена от него карта на Камчатка.

През 1701 войводата на Якутск отпраща Атласов в Москва с отчета за похода, заедно с пленения от него японец заловен на Камчатка. След като го изслушва Петър I остава доволен от отчета на Атласов, повишава го в длъжност казашки атаман и го назначава за „управител“ на Камчатка.

През юли 1707 Атласов се завръща в Камчатка и започва да управлява полуострова. Скоро обаче превишава правата си и казаците се разбунтуват срещу жестокото му управление. Едва се спасява от линчуване и бяга в Нижнекамчатск, но през 1711 е заловен и убит.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Географы и путешественики. Краткий биографический словарь, М., 2001, стр. 23 – 24.
  • Магидович, И. П. и В. И. Магидович, Очерки по истории географических открытий, 3-то изд. в 5 тома, М., 1982 – 86.
Т. 3 Географические открытия и исследования нового времени (середина XVII – XVIII в.), М., 1984, стр. 73 – 79.