Владимир Башев (награда)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Национална литературна награда „Владимир Башев“
Присъждана за издадена стихосбирка на автор до 32 години
От Министерство на културата, Национален литературен музей и Национален дарителски фонд „13 века България“
Дата декември
Място София
Държава България
Връчена за първи път 1969 г.

Националната литературна награда „Владимир Башев“ е учредена през 1969 г.

След прекъсване между 1988 и 1997 г. е възстановена, включени са нови учредители: Министерство на културата, Национален литературен музей и Национален дарителски фонд „13 века България“. През 2000 г. статутът ѝ се променя отново и днес тя се присъжда на всеки 2 години през декември в дните на Панаира на книгата, за издадена стихосбирка на автор до 32 години – възрастта, на която умира поетът Владимир Башев.

Победителят се определя от жури, което включва изтъкнати поети и представители от Националния литературен музей. Журито се избира всеки път от членовете на постоянен Комитет с председател Георги Константинов, председател на българския ПЕН, и членове: поетесата Валентина Радинска, художника Греди Асса, изпълнителен директор на НДФ „13 века България“, Вера Ганчева, съпруга на Владимир Башев, директора на Националния литературен музей и завеждащия Литературния кабинет „Владимир Башев“.

Наградата представлява Почетен диплом и картина от млад автор, предоставена от Националния дарителски фонд „13 века България“. Наградата се връчва на тържествена церемония от Председателя на журито в Литературния кабинет „Владимир Башев“, филиал на Националния литературен музей.

Видни български художници и близки приятели на поета (Енчо Пиронков, Светлин Русев, Румен Скорчев, Дора Бонева, Атанас Нейков), допринасят за значимостта на наградата, предоставяйки свои картини като част от отличието на лауреатите.[1]

Носители[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]