Владимир Вернадски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Владимир Иванович Вернадски
руски естествоизпитател

Роден
Починал
6 януари 1945 г. (81 г.)
Научна дейност
Област Геология, биология, геохимия
Подпис Vernadsky Vladimir Ivanovich signature.png
Владимир Вернадски в Общомедия

Владимир Вернадски (на руски: Владимир Иванович Вернадский) е руски академик, един от водещите учени на 20 век, естествоизпитател с енциклопедичен обхват, мислител и обществен деец, създал и развил много научни направления. Историк на науката и един от представителите на руския космизъм.

Вернадски работи в областта на науките минералогия и кристалография, биология, философия, систематика на науката и развива активна обществената дейност. Значим е приносът му в науките геохимия, биогеохимия, минералогия, метеоритика и радиогеология.

Вернадски изучава минерали, както и влиянието на химичните елементи върху живите организми и биосферата. Уточнява и разработва понятието биосфера и неговата връзка с биогеохимията (или екологията).

Според идеите на Вернадски нашата планета е съставена от различни слоеве, които си взаимодействат:

Дава нова интерпретация на понятието ноосфера, въведено от френските учени Ле Руа и Тейяр дьо Шарден.

Владимир И. Вернадски има повече от 700 научни труда (философските му трудове и записки са издадени през втората половина на 20 век). Той е един от основателите и първи президент на Украинската академия на науките.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Електронен архив на Вернадски
  • Текстове на Вернадски в Московската библиотека
  • Костов, Р. 1984. Симетрия и ноосфера. - Фил. мисъл, 8, 81-86.
  • Владимир Вернадски. Няколко думи за ноосферата
  • Костов, Р. И. 2013. Библиография на трудове от и за живота, творчеството и идейното наследство на академик Владимир И. Вернадски (1863-1945) на български език. – В: Вернадски и XXI век: геосфера, биосфера, ноосфера и симетрия. С., Издателска къща “Св. Иван Рилски”, 113-115.
  • Костов, Р. И. 2013. Планетарният хуманизъм на Владимир И. Вернадски и Пиер Тейяр дьо Шарден в идеята за ноосферата. – В: Вернадски и XXI век: геосфера, биосфера, ноосфера и симетрия. С., Издателска къща “Св. Иван Рилски”, 71-77.