Владимир Жириновски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Владимир Вольфович Жириновский
Владимир Вольфович Жириновский 
Роден: 25 април 1946 г. (70 г.)

Владимир Волфович Жириновски(на руски: Влади́мир Во́льфович Жирино́вский, роден на 25 април 1946 като Владимир Волфович Еделщайн) е руски политик, полковник от Руската армия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Владимир Жириновски е роден в Алма Ата, бившата столица на тогавашната Казахска ССР(днешна Република Казахстан.

Баща му Волф Еделщайн е евреин, роден през 1907 г. в гр. Костопол, Ровненска област, Украйна. След като силите на Оста окупират Ровненска област, родителите и сестра му са разстреляни, а той и по-малкият му брат Аарон са евакуирани в Алма Ата. Там той се запознава с майка му Александра Павловна Жириновская, рускиня по произход. След войната Волф и брат му, тъй като са с полски паспорти (до 1939 г. Ровненска област е била в пределите на Полша), са принудени по заповед на Сталин да се върнат в Полша. Няколко пъти е била отказвана виза на баща му за СССР, поради което е принуден да живее далеч от семейството си и изгубва връзка с тях, заминавайки за Израел.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

В политиката[редактиране | редактиране на кода]

Той е основател и лидер на Либерално-демократическата партия на Русия, заместник-председател на Държавната дума, член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, 4 пъти участник в президентски избори.

Въпреки нейното име създадената от него Либерално-демократическа партия на Русия е смятана за ултра-националистическа партия.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за