Владимир Ромашкин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Владимир Ромашкин
Псевдоним Йонвал Оло
Роден
Починал
29 август 2002 г. (50 г.)
Стил поп, джаз, народна музика
Активни години 1990 – 2002
Свързани изпълнители Торама

Владимир Иванович Ромашкин (на ерзянски: Йовлан Оло,[1][2] на руски: Влади́мир Ива́нович Рома́шкин, 1951 г., Дубенски район на Мордовска АССР – 29 август 2002 г., Саранск) е известен деец на мокшанското, каратайското, тюрюханското и ерзянското културно възраждане в края на ХХ век, фолклорист, музикант, кинодокументалист. Ерзянин по произход[2].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

През 1975 г. Владимир Ромашкин завършва диригентско-хорово отделение на Саранското музикално училище „Л. Кирюков“ (класа на кандидата на изкуствознанието Н. Бояркина), през 1980 г. – диригентско-хоровия факултет на Казанската консерватория (класа на педагога Алевтина Булдакова), през 1986 г. – аспирантура в Мордовския научноизследователски институт за езици, литература и история (МНИИЯЛИЕ) (сектор „Фолклор и изкуство“). От 1980 до 1989 г. е научен сътрудник в сектор „Фолклор и изкуство“ в МНИИЯЛИЕ. През 1986 г. издава монографията „За някои особености на традиционното певческо изкуство на мордвите-каратаи“,[3][4] в която описва фолклора на каратайските села в Татарска АССР. По-късно Ромашкин работи като сценарист и оператор; с негово участие са създадени документалните филми „Каратаи“[5] и „Корени“. Снима се в музикалния телевизионен филм "За какво пее „Торама“. От 1990 г. Ромашкин е преподавател по музикални дисциплини в Републиканското училище за култура в Саранск.

Най-известното дело на Владимир Ромашкин е създаването на етномузикалната група „Торама“, в репертоара на която влизат ерзянски, мокшански и каратайски песни. Репертоарът на групата обединява традициите на различните етнографски групи, населяващи Мордовския край. Групата е отчасти семейна: Владимир привлича към активно участие в нея синовете си – Виталий и Андрей.

През последните години от живота си Ромашкин оглавява гражданското движение „Од Вий“ („Нова сила“).

Група „Торама“, в която синовете на Владимир Ромашкин играят важна роля, продължава да изнася концерти и записва албуми.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Заслужил деятел на културата на Република Мордовия.
  • Кавалер на ордена „Кръст на Св. Мария“[6] за големи приноси в развитието и разпространението на фино-угорската култура по света (7 март 2001 г.).
  • Носител на наградата „А. П. Рябов“ за приноси в запазването и развитието на ерзянския език (2002 г.)

Музей[редактиране | редактиране на кода]

„Етно-Кудо“ на името на В. Ромашкин (село Подлесная Тавла, Мордовия)

На 6 септември 2006 г. (на 55-годишния юбилей на музиканта) в село Подлесная Тавла в Кочкуровски район на Мордовия е открита уникалната къща-музей „Етно-Кудо“, носеща името на В. Ромашкин. През 1989 г., тогава още млад, никому неизвестният музикант закупува малката къща в село Подлесная Тавла. След това, вече като известен фолклорист, Ромашкин обмисля етно-туристически маршрут в селото, известно като център на ерзянската дърворезбарска култура. Годишният фолклорен фестивал за стари ерзянски и мокшански песни „Торамас терди“ по традиция се провежда на рождения ден на Владимир Иванович Ромашкин.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ромашкин, Владимир Иванович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.