Владислав Шпилман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Владислав Шпилман
Władysław Szpilman
полски пианист и композитор
Портретна снимка на Владислав Шпилман
Роден
5 декември 1911 г.(1911-12-05)
Починал
Варшава, Полша
ПогребанВоенно гробище в Повонзки, Варшава, Полша

Националност Полша
Учил вМузикален университет „Фредерик Шопен“[1]
Работилпианист, композитор
Музикална кариера
Стилкласическа музика
Инструментипиано
Направлениекласическа музика, развлекателна музика
Активностот 1930 г.
Участник вUnion of Polish Composers
Семейство
БащаСамуел Шпилман
МайкаЕдварда (Естера) Рапапорт
СъпругаХалина Гжечнаровска
ДецаКшищоф Шпилман
Анджей Шпилман

Уебсайтwww.szpilman.net
Владислав Шпилман в Общомедия

Владѝслав Шпѝлман (на полски: Władysław Szpilman) е полски пианист, композитор и писател.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Гробът на Владислав Шпилман във Варшава

Владислав Шпилман е роден на 5 декември 1911 г. в Сосновец, Полско царство, Руска империя. Той е четвъртото дете в еврейско семейство. Има брат и две сестри. В началото на 30-те години на 20 век завършва Музикалния университет „Фредерик Шопен“ във Варшава под ръководството на Александър Михалковски. През 1931 година печели стипендия в Берлинската музикална академия в Берлин където му преподават Леонид Кройцер и Артур Шнабел. След идването на власт на нацистите през 1933 г. се завръща в Полша и от 1 април 1935 г. работи като пианист в полското радио. До 1939 г. композира симфонична и филмова музика.

След като Германия окупира Полша през 1939 г., през 1940 г. той се оказва заедно с цялото си семейство във Варшавското гето. На 16 август 1942 г. семейството му е интернирано и отправено в концентрационния лагер Треблинка, където всички са убити. Владислав се спасява като по чудо, като е отделен от конвоя в последния момент от еврейския полицай Ицхак Хелер. Той се спасява на косъм още няколко пъти, докато накрая през февруари 1943 г. успява да избяга от гетото и се крие в различни квартири на свои приятели. Заедно с еврейските и полските въстаници и с помощта на германския офицер Вилхелм Хозенфелд оцелява през последните дни на войната. На 6 юли 2000 г. той умира на 88-годишна възраст във Варшава.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. nm0844262 // Internet Movie Database. Посетен на 28 септември 2013 г. On leaving school, he went to Warsaw to study music (piano) in the Chopin School of Music, under Professor Jozef Smidowicz, and later, under Professor Aleksander Michalowski (both scholars of Franz List).