Власовден (обичаи)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Власовден
Свети Влас благослови крави (Руска икона)
Виднароден
Значениеза здравето на воловете и предпазването им от болестта
Дата11 февруари (по новоюлианския календар)
Власовден (обичаи) в Общомедия

Власовден (Св. Влас, Му̀ковден) е празник в българския народен календар, честван на 11 февруари. На този ден българската православна църква почита паметта на Свети Влас. Свети Власий се почита като покровител на едрия впрегатен добитък.

Обичаи[редактиране | редактиране на кода]

Вярва се, че единствено на Власовден воловете не са „стегнати и препасани с девет колана“ и поради това е грях да бъдат впрягани.

За здравето на воловете и предпазването им от болестта „влас“ се пекат обредни хлябове, наричани „Света Петка“, „Блага питка“, „Власувина“, от които раздават на съседи и роднини като мучат по подобие на кравите и биволиците.

Рано сутрин, на този ден, след като почистят оборите, закачват на рогата на воловете обредни кравайчета и ги повеждат на водопой. На реката или кладенеца, орачът сваля хлебчетата, накисва ги с вода и захранва с тях добитъка.

В чест на св. Влас в Перущица се е спазвал обичай, наричан „Муканица“. След общоселският курбан, хората се прибират по домовете си със запалени свещи в ръце като през целия път мучат като крави, цвилят като коне и блеят като овце.

В някои райони орачи излизат извън селото, където се борят, имитирайки сблъсък между волове и мучат. Вярва се, че през годината най-здравите животни ще са на победилия орач.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Маринов, Д. Избрани произведения. Т.I., С., 1981, 493 – 495.
  • Александра Трифонова. Икона на св. Власий с житийни сцени в сбирката на църквата „Св. Атанасий" във Варна. – Проблеми на изкуството, 2012, № 1,